Den 11 november infaller chokladens dag, en sötsmakande högtid som firas på Görvälns Slott i Järfälla utanför Stockholm. För att markera den stora dagen dukar Susanne Rogstam, slottets chocolatier, konditor och bagare, upp en buffé med sötsaker där chokladen spelar huvudrollen.
Susanne Rogstam är sedan januari 2024 konditor på Görvälns slott, och har i sitt bagage över 25 års arbete som konditor, bagare och chocolatier på ställen som Villa Källhagen och Chokladfabriken. Varje eftermiddag serverar hon en buffé med godsaker till hotellets gäster, och i samband med chokladens dag är det förstås riktigt fin choklad som står i fokus, bland annat i form av lyxiga praliner som görs med naturliga smakämnen i säsong.
– Det är fantastiskt att jobba med choklad, som är ett levande och flexibelt material, och jag älskar att skapa konstverk som till exempel praliner. Till chokladens dag kommer jag att baka allt från chokladkakor och brownies till chokladbräck och chokladpraliner men vi kommer även att servera ren choklad i olika former så våra gäster får prova riktigt god choklad, säger Susanne Rogstam.
Chokladälskaren som verkligen vill fira chokladens dag på storslaget vis gör med andra ord rätt i att boka in sig på Görvälns Slott.