Grundarna av Babette öppnar aperitivo-bar

Thatsup träffar Johan Agrell två dagar innan öppningen av vad som ska bli Nybrogatans senaste tillskott i krogbranschen. Tillsammans med Jon Lacotte, Dan Källström, Eloi Berthelin och Oscar Larsson öppnar han nu Schmaltz Bar & Delicatessen, en mötesplats för den som uppskattar mat och dryck i en opretentiös men social miljö.

Föreställ dig att du befinner dig på en gågata i södra Europa där du slinker in på närmsta café. Det är enkelt, men gemytligt och inga konstigheter. Här kan du komma och gå, ta en kaffe to-go, beställa in lite smårätter och släcka törsten med en kall öl. Samma tid, samma plats, några dagar senare delar du på en flaska rött i ståbaren innan du plockar med dig ett urval av delikatesser när du går. Istället för södra Europa befinner du dig på Östermalm, men upplevelsen är densamma. På Schmaltz Bar & Delicatessen vill man fylla ett tomrum på Stockholms krogscen, och locka såväl törstiga som hungriga stockholmare eller turister till sin aperitivo-bar på Nybrogatan.

Med flera succérestauranger i bagaget skulle man kanske kunna tro att killarna bakom Babette, Café Nizza och Galinas Pizza var nöjda, men här sprudlar idéerna fortfarande.

– Tankarna kring en ny restaurang har legat och puttrat ett tag, och jag har länge velat göra något väldigt svenskt, tänk sill och nubbe. Men den svenska matkulturen har ett dåligt självförtroende, vi har inte den där kulturen på samma sätt som i södra Europa där man slinker in på en bar för aperitivo, säger Johan Agrell, medgrundare.

Hörnlokalen, som Oscar Properties själva erbjöd dem, ligger på Nybrogatan 19 och är en del av en gammal judisk skola. Det fick tankarna att börja snurra, och en annan idé föddes. Menyn kommer att bestå av ett 20-tal olika konserverade råvaror som pickles, oliver, rökt siklöja, gravad lax, pastrami och patéer, men också rätter som gravlax på smörebröd, oliver med sardeller i pinchos eller NYC-favoriten; saltad och rökt bringa. Under lunchen kommer det att finnas ett urval av ”Dagens” och runt middagstid finns det några större rätter som alternativ för den hungriga.

– Jag är ett fan av pickle-kulturen, dock har många i Sverige en syn på konserver som nödmat. Men jag började nysta i det, med inspiration från judiska delis i New York, och resultatet blev detta, en aperivitio-bar med fokus på stort hantverk, fortsätter Johan.

Lokalen är avlång, lagom stor, modern. I den mindre ståbaren i mitten gör man sina beställningar såväl som inköp, och längs med den stora baren i fönstret kan man stå och blicka ut på gågatan medan man sippar på en espresso eller ett glas rött. Föredrar du att slå dig ner kan du sätta dig längst in i hörnsoffan vid de små runda caféborden, och är man ett större sällskap som vill slå på stort så finns ett chambre séparée för upp till 15 personer, där upplevelsen liksom menyn kan skräddarsys.– I vårt chambre séparée ser vi inga begränsningar, här vill vi kunna erbjuda lite vad som helst. Allt från mingel till femrättersmiddag, berättar Johan.

Förutom fina råvaror, kall öl och naturviner kan den som önskar också beställa klassiska drinkar. Inga konstigheter, men goda klassiker som Negroni eller Americano. I delikatessen kan man handla varor, och framför allt produkter som de själva tagit fram.

– Hade jag fått bestämma hade man fått handla med sig en flaska vin också, säger Johan.

Under sommaren kommer det även att finnas en mindre uteservering med några cafébord att slåss om. Stockholm, gör er redo att anamma aperitivo-kulturen.