Grundarna bakom Basta öppnar ny trattoria

Med framgångarna från den italienska krogkedjan Basta, som de senaste åren lanserats i flera städer runt om i Sverige, satsar nu grundarna på ett nytt koncept. Det italienska kvarstår, men i form av en modern, fantastifull och glamorös trattoria.

Senare i år, närmare bestämt i april, öppnas dörrarna till en ny italienare i Stockholm under namnet Florentine. Denna trattoria ligger belägen intill Medborgarplatsen på Södermalm, med adress Folkungagatan 44. Den italienska krogen ska vara en hyllning till 1970-talets glamour och har inspirerats av den italienska discokulturen.

En ny, modern (italiensk) mötesplats

De senaste åren har man kunnat se den italienska restaurangkedjan Basta ta över Sverige, med öppning såväl i Stockholm som Östersund under 2022. Kanske något som ingav mod till den passion som redan fanns.

– Med succén från Bastas stockholmslansering i ryggen har vi fått blodad tand för Stockholms fantastiska krogscen. Just Florentine är drömprojektet där vi tänjer på alla gränser som finns. Vi vill skapa en ny, modern mötesplats på Södermalm och med Florentine tänker vi framför allt upplevelse, säger Brazer Bozlak, grundare och vd för Urban Italian Group, och fortsätter:

– Här ska gästen kliva rakt in i en filmscen från 1970-talets glamorösa Italien, där vi har fått den fina äran att regissera filmen. Vi har satt ihop ett riktigt vasst team med internationellt prisbelönta designer och tror starkt på att vi kommer lansera en ny typ av italiensk restaurang som idag inte har någon motsvarighet i Sverige.

Restaurang Florentine kommer att kunna ta emot hela 200 sittande gäster, på en yta om 500 kvadratmeter. Utöver det kommer det även att finnas en inglasad uteservering. Inne i lokalen välkomnas gästerna av handgjorda ljuskronor från Murano, stripade marmorgolv, handsnidade marmorstatyer, ett teatraliskt öppet kök samt en 360-graders cocktailbar.

Tradition möter modern matlagningsteknik

Menyn är utformad för att rätterna ska kunna delas, som vid en stor italiensk familjemiddag. Här hittas en kombination av italienska klassiker.

– Vi vill ta gästerna på en fantasifull resa, det kan vara till den lokala trattorian i Rom där servitören slungar en autentisk Carbonara i ett tio kilo tungt pecorinohju, eller till den italienska rivieran där Linguine al Limone serveras längs kusten, säger Kristjan Longar, operativ chef på Urban Italian Group.

På helgerna omvandlas trattorian till ett disco. Då kommer ett stort utbud av cocktails finnas på menyn medan livlig livemusik spelas.