Lill-Lådan är tillbaka

Streetfoodrestaurangen tillika ölhallen Lådan firar 5 år med att öppna upp dörrarna till sin bakficka och cocktailbar, Lill-Lådan. Bakfickan har till följd av pandemin inte haft möjlighet att vara i drift, men nu öppnar man äntligen upp, med nya tag. Lagom till premiären gästas Lill-Lådan av Umeåbaren Facit och dryckestillverkaren Spriteriet från Vasastan.

– En sak vi verkligen sett fram emot är att få öppna vår bakficka Lill-Lådan igen. Det känns äntligen som att vi firar slutet på sju svåra år även om vi bara funnits i fem och endast de senaste två var svåra. Vi ser våren som en nystart där vi äntligen kan se framåt igen, säger Lådans grundare Jon Widegren.

Lill-Lådan hittas vägg-i-vägg med Lådans gamla köksingång. Här bjuds det på barhäng med fokus på klassiska cocktails med en viktig grundpelare, innehållet är helt baserat på små svenska dryckeshantverkare. Lagom till nyöppningen den 23 mars kommer man att hitta Facit Bar från Umeå med Emil Åreng i spetsen – bakom disken.

– När vi tog fram cocktailkonceptet till Lill-Lådan samarbetade vi med Emil, då med utgångspunkten att begränsa oss till enbart små svenska producenter. Facit har tagit det till nästa nivå, därför känns det extra kul att ha dem hos oss för en kväll, säger Jon.

En av de mer lokala dryckeshantverkare som Lill-Lådan samarbetar med är Charlotta Berggren bakom Spriteriet. Här tillverkas likörer, vermouth och bitters småskaligt i säsong. Den 24 och 25 mars är det hennes tur att styra i baren, när Spriteriet alltså tar över.

När det kommer till maten kommer Lill-Lådan att servera hela Lådans meny, men i en mer intim tappning, och med vissa uppdateringar. Du kommer fortfarande att kunna beställa handgjorda sliders, men Lådan har även en nyhet att presentera, nämligen ett samarbete med sina grannar Arirang – en av Sveriges kanske mest anrika koreanska restauranger, och numera även deli.

– Arirang är underbara och jag har länge velat göra något med deras fantastiska produkter. Vi delar filosofi om att göra grejer från grunden. Bland annat kommer vi att erbjuda en vegansk friterad blomkål där vi använder deras soja, gochujang (fermenterad chilipasta) och kimchi, avslutar Jon.

Femårsfirandet inleddes i fredags och fortsätter alltså denna vecka.