NOFO blev vinhak: "Här är det alltid något som händer"

Stökigt men inte otrevligt – det är känslan som gänget bakom NOFO Wine Bar vill skapa. De bytte nyligen koncept och numera kallar de sig vinhak snarare än vinbar.

I anslutning till boutiquehotellet NOFO Hotel hittas NOFO Wine Bar, som drivs av vännerna Linnéa Tammemägi och Matilda Sandell. När Matilda tidigare i vintras anslöt sig till gänget passade de även på att uppdatera barens koncept, som de beskriver som glatt, enkelt och gott.

– Vi, som så många andra, förknippar vinbar med små och väldigt nischade produkter, lugnare stämning, kanske lite stelt om du frågar oss. NOFO består av så många olika delar och lokaler, så att kalla det vinbar kändes inte rätt. Här är det alltid något som händer, det är en stimmigare miljö. Under paraplybegreppet NOFO Wine Bar har vi livescenen NOFO Sessions, Club Soûl- Soûle, gästspel med våra leverantörer och samarbetspartners, och mer därtill, säger Linnéa Tammemägi.

Även mat- och dryckeskonceptet har uppdaterats och består av utvalda viner och smårätter som ligger personalen varmt om hjärtat.

– Våra kollegor har otroligt olika vinfilosofier, så den röda tråden är att vi inte har någon röd tråd, alla i personalen har fått vara med och bestämma sina favoriter. Vinlistan förändras hela tiden och är levande och härlig.

Linnéa Tammemägi och Matilda Sandell. Foto: Pressbild

– Jag och min restaurangchef Matilda har såklart ett stort matintresse, vi har rest mycket ihop och uppskattar allt från det enkla till stjärnkrogar. Menyn är uppbyggd på assietter där varje råvara talar för sig själv, samt ett stort protein. Det ska vara lika självklart att ta våra kolgrillade fläskspett i stället för mandlar som sitt AW-snacks. Vi hade en väldigt spretig idé med maten, men vår stjärna till kökschef Anabel lyckades tratta ner våra idéer och presenterade en fantastisk meny med allt vi tycker är gott, säger Linnéa.

Meny är en lekfull mix av smaker. Foto: Victor Apelgren

Det nya konceptet sjösattes den 7 mars. Mycket av interiören har behållits, liksom den avslappnade känslan, annars är det mesta nytt.

– Man är alltid orolig när man gör stora förändringar i en vinbar som funnits i fem år. Våra stammisar är superviktiga för oss och deras åsikter betyder mycket, men vi har fått så bra feedback från både nya och gamla gäster och vår personal. Så det känns så rätt! 

Nu börjar sommaren göra sig påmind, och den som hållit ett öga på stället vet att de brukar ordna konserter på innergården under årets varmare månader.

– Sommaren på NOFO är något speciellt, det är kanske Stockholms härligaste innergård. Här kommer man inte bara att kunna njuta av fantastiska viner och en lummig atmosfär, utan innergården kommer att fyllas med musik genom NOFO Sessions som är vår livescen. Spelningarna är helt gratis, det är bara att komma förbi och njuta av kvällen. Vi kommer även att ha många events under sommaren, allt från dj:s till cava- och paellakvälla, säger Linnéa.