Questrooms tar spelet till Södermalm

Efter att ha gjort succé på Fridhemsplan öppnade i år real-life-fenomenet Questrooms Medis. Konceptet, som från början kommer från Hongkong och har spridit sig över hela världen, går ut på att deltagarna i grupp ska ta sig ut ur ett rum med hjälp av list och samarbete. Vi ställde några frågor till ägaren Grigory Koshma.

Questroom är ett nytt fenomen i Stockholm. Hur har det mottagits?
- Nytt och nytt. Vi öppnade på Fridhemsplan 2014 och det blev en succé. Folk blir intresserade då de inte hört talas om något liknande och börjar genast fråga om rekord, vinst och om jag har lite inside information om hur man kan fuska sig snabbare ut.

Kan man säga att det är som ett datorspel fast i "verkligheten"?
- "Som ett datorspel" vet jag inte då det finns så otroligt många genrer, men som ett point and click spel - absolut. Åtminstone en fjärdedel har nog spelat spel som har liknande koncept; lösa uppdraget med hjälp av saker du hittar på vägen. Silent hill och amsesia har väl samma tanke, men rummen behöver inte nödvändigtvis vara läskiga.

Vem är spelet till för?
- Jag vill säga att ett rymningsspel är för alla. Vi har haft alla ålders- och yrkesgrupper, någon i rullstol, någon gravid samt olika event.

Hur skiljer sig ert nya ställe från det första?
- För det första har vi såklart andra teman på rummen. Horror escape har precis öppnats och ryska maffian är snart klar. För det andra har vi nu ett extrarum som man kan hyra, för till exempel svensexor, teambuilding och kalas om man vill ha någonstans att hänga, dricka öl eller ha konferens i samband med spelet. Du kan också hyra rummet för brädspel och göra en helkväll av det.

Blir det ännu fler ställen framöver?
- Kanske. Vi får se. Om efterfrågan är stor måste vi ju självklart överväga det och till hösten öppnar i alla fall två rum i Malmö.

Framtiden för QR i Sverige?
- Mycket svår fråga. Det verkar som om det går bra, så vi expanderar väl nog i sinom tid.

Mer information: Questrooms Medis - Room Escape Game