Bananuppropet Bananuppropet

Rscued ska minska matsvinnet med Bananuppropet

En av vår tids stora klimatbovar är matsvinnet. I världen slängs cirka 40% av all frukt som odlas, varav bananer står för majoriteten. För att uppmärksamma problemet har ett bananupprop startats, som även ska resultera i en kokbok. Tillsammans med bland andra Robin Delselius (Robin Delselius Bageri) letar de nu efter Sveriges bästa bananrecept.

Bakom Bananupproret står Rscued, som sedan 2015 agerat för att minska svinnet av frukt och grönt. Bland annat producerar man juice, smoothies och andra produkter på frukt som annars skulle slängts av grossisterna. I samarbete med företag som ICA och Chiquita, och profiler som Robin Delselius och Sofia Dalén, letar man efter Sveriges allra godaste bananrecept. De bästa recepten hamnar sedan i Bananboken, vilken finns att beställa för alla som vill ha lite inspiration för när bananerna i fruktskålen börjar bli lite väl gula.

Kanske har du ett magiskt recept på bananpannkaka, smoothie bowl med banan som bas, eller något annat smarrigt. Eller så vill du få tips på nya bananbaserade kreationer. Här kan du läsa mer om Bananupproret, skicka in ditt recept samt beställa Bananboken. 

Information