Stockholm i kortfilmsformat

Stockholm i kortfilmsformat

I anslutning till utställningen I huvudrollen: Stockholm ägnar Stockholms Stadsmuseum en halv dag åt kortfilmsfrossa. Dokumentärer, spelfilm och tecknat varvas med intervjuer och samtal med filmskaparna.

Fri entré! Först till kvarn...

Konferencier:

Mikaela Kindblom, filmexpert och producent av utställningen I huvudrollen: Stockholm


PROGRAM

Kl 12.00 Tänk om - berättelser om Stockholm

(Katarina Eriksson, 27 min)

Reflektioner och berättelser om huvudstaden som vi känner till den idag. Parallellt presenteras spekulationer om ett alternativt Stockholm, i vilket Le Corbusiers förslag för Stockholm blev realiserat 1933. De två förloppen, spekulationerna och reflektionerna, vävs ihop av filmarens personliga minnen och hennes föreställning om Stockholm idag.

Kl 12.30 Historien om Münchenbryggeriet

(Maud Brunnberg & Birger Nilsson, 30 min)

Münchenbryggeriet rymmer en unik industrihistoria från tidigt 1800-tal med textilindustri, kakelugnstillverkning samt gjuteri- och mekanisk verkstad. 1857 startade Münchenbryggeriet sin verksamhet med att börja brygga Bayerskt öl. På sjuttiotalet då bryggeriet flyttade sin verksamhet till Bromma hamnade Münchenbryggeriet i fokus då en folkopinion räddade byggnaderna från att rivas. I stället togs byggnaderna i besittning av olika kulturella verksamheter. Nu i början av 2000-talet finns ett 100-tal företag inom media, kultur och affärsliv lokaliserade i Münchenbryggeriet.

Kl 13.00 Samtal med Maud Brunnberg och Katarina Eriksson


Kl 13.30 Av Dröm är jag kommen

(Inger Antonsson, 12 min)

Gärdet, en stadsdel

i Stockholm, skildras i ett säreget ljus. Som en ensam vandrare letar kameran upp platser för det som en gång ägde rum och minnet av barndomens ensamhet och rädsla. Stillsamt på avstånd lever bilderna ett eget liv, som om allt kom ur en dröm.

Kl 13.45 Min Stad Stockholm

(Andy Peterson, 11 min)

Mikael ligger orörlig i en sjukhussäng efter lång tids sjukdom. Han drömmer sig bort till en annan verklighet i Stockholm där han träffar den mystiska och vackra Samira. Filmaren Andy Peterson ville göra en kärlekshyllning till Stockholm och låta staden vara en av huvudkaraktärerna i filmen. Han förenade sina egna reflektioner över Stockholm med drömmandets och fantasins förmåga att få oss att leva i en annan värld än den verkliga.

Kl 14.00 Rum för minnen

(Lisa Hagstrand, 10 min)

En filmisk betraktelse över barndomsminnen. Vi får följa med till en simhall, en skola och en skridskobana och genom filmarens egna minnen komma ihåg våra egna.

Kl 14.10 Samtal med Inger Antonsson, Andy Peterson och Lisa Hagstrand

Kl 15.00 Lidingöligan

(Maja Lindström, 29 min)

En tecknad saga för vuxna, berättad ur barnens naiva perspektiv. Regissören Maja Lindström berättar om hur hennes familj bytte 70-talets röda innerstad mot 80-tal och borgerlig förort med blå ideal. De nya vännerna lärde Maja och hennes syster hur man åker gräddfil och hur man får tillträde till ett jetset-liv. Och deras läromästare var inte vilka som helst. Lidingöligan hamnade ju bakom galler till slut

Kl 15.30 Blåa toner från Söder

(Curt Strömblad, 58 min)

Dixielandmusiken - den pånyttfödda gammeljazzen från New Orleans - nådde Sverige i mitten av 1940-talet och blev en musikrevolt som skapade en ny ungdomskultur. På Södermalm startades Hep Cats av bland andra trumpetaren Jack Lidström. Hep Cats spelar fortfarande.

Kl 16.30 Samtal med Maja Lindström och Curt Strömblad


Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.