Stockholms Bränneri – från destilleri till bar

Det brinner kring Stockholms Bränneri. Vad som började som ett gindestilleri i ett gammalt garage har förvandlats till en bar i moderna lokaler. Grundarna Anna och Calle Wikner välkomnar nu sina gäster till Brännerian; en plats för gindrinkar och hållbara maträtter komponerade av kocken Joel Åhlin.

Gindestilleriet Stockholms Bränneri har nu alltså blivit bar, och deras dryck går inte längre enbart att köpa på flaska. Sedan starten har varumärket haft tillväxt och tagit över fler och fler internationella marknader med sin gin. I och med öppningen av baren på Folkungagatan – som fått sin plats vägg i vägg med destilleriet på samma adress – tyckte vi på Thatsup att det var lägligt att ta ett snack med gänget bakom framgångssagan.

Stockholms Bränneri öppnar bar! Hur hände detta?
– Inspirationen till att starta Stockholms Bränneri kom under en tvåårig utlandsvistelse i Vanocuver. Vi såg producenter som bjöd in folk till att ta del av vad de sysslade med. Man kunde provsmaka produkter, prata med människorna bakom, köpa med sig hem och sitta kvar och dricka öl eller drinkar producerade i samma byggnad. Då kände vi, det är det här vi ska göra. Producera otroligt bra produkter, men också bjuda in, utbilda och dela med oss att det vi kan, säger Anna och fortsätter:

– Vi har tagit emot besökare från start på bränneriet. Vi erbjuder tre provsmakningstillfällen varje vecka och arrangerar barkvällar då och då, bland mycket annat. Brännerian blir nu en förlängning på detta.


Foto: Petter Bäcklund

Hur skulle du beskriva varumärket Stockholms Bränneri?
– Vad vi vill med bränneriet är att alltid vara en tillgänglig, relevant, kreativ dryckestillverkare. Vi skapar produkter för andra som vi själva vill ha. Vi jobbar hållbart och ekologiskt, efter årstid, kvaliteten är otroligt viktig för oss.

Berätta om lokalen på Folkkungagatan?
– Vår adress på Södermalm möjliggör precis den typen av tillgänglighet vi såg framför oss från början när vi drömde om att starta Stockholms Bränneri. Här kan locals och grannar kikar in och säga hej, våra restaurangvänner hämtar upp ett par lådor gin till helgens service och mat- och dryckesintresserade turister kan besöka oss. Vi vill att Stockholms Bränneri ska vara ett givet stopp för alla mat- och dryckesintresserade turister. När denna lokal blev tillgänglig – en före detta Jaguarverkstad – kändes det självklart att ta detta steg, säger Anna.


Myles McCarthy, Joel Åhlin, Anna och Calle Wikner. Foto: Petter Bäcklund

Brännerian erbjuder besökare att uppleva Stockholms Bränneris alla smaker på samma plats som de skapar sina produkter. Som lokal spritdryckesproducent vill de addera något unikt, något som endast Stockholms Bränneri kan tillföra till Stockholms fantastiska barutbud.

– Vi har för avsikt att producera all spritdryck som serveras i Brännerian själva på plats hos oss. Vi kommer att tolka olika drinkars beståndsdelar och själva bygga variationer utifrån egna idéer och lokala ingredienser. Det här är något vi redan gör idag i de produkter vi säljer på flaska och burk, men på Brännerian kommer det att bli fundamentalt, säger Anna.


Foto: Petter Bäcklund

Hembryggd gin och hållbar mat
Förutom ett unikt dryckeskoncept kommer Brännerian att erbjuda mat som är hållbar, men framförallt är väldigt god. Här har de tagit hjälp av kocken och krögaren Joel Åhlin, som tagit fram en meny som rimmar med Brännerians dryck och koncept.

– Vi beundrar verkligen Joel och hans matlagning, och i och med att vi sedan start haft ett nära samarbete så kändes det naturligt att nu också ta fram Brännerians matkoncept tillsammans, säger Anna.

Var hämtar ni er inspiration för att driva Stockholms Bränneri?
– Det är sprunget ur våra egna intressen och ur tanken att skapa något för andra som vi själva vill ha. Dialogen med besökare och konsumenterna av våra produkter driver oss framåt. Vi skulle inte klara oss utan alla fantastiska mottaganden och kommentarer som vi får, avslutar Anna.