Streetbattles , hiphop och överraskande föreställningar. Dansens Hus årliga streetdansfestival Urban Connection ger ett fullspäckat program som sträcker sig från Botkyrka till Fasching. I ett vimmel av lovande talanger och etablerade stjärnor möts urban och samtida dans, jam, klubb, film och utställning. Festivalen pågår 4-19 maj.
Dansparty i Botkyrka
Urban Connection har premiär i Botkyrka med ett urval av nya talanger med rötterna i Botkyrkas asfalt. På Folkets Hus i Tumba ges föreställningen Next Thing Botkyrka med fyra lokala dansgrupper som under våren 2012 har arbetat fram egna verk med stöd av Dansens Hus. Ett stort dansparty avslutar kvällen på Tumba Folkets Hus med lokala Dj's och Mc's.
4 maj, Tumbascenen
Urban Dance Truck och Street battles
The Urban Dance Truck - festivalens egna lastbil - kommer att åka runt i Stockholm med ett gäng dansare på flaket. Tillsammans intar de olika offentliga platser ute på stan med beats och battles.
5 maj, Mynttorget, Medborgarplatsen
Mångsidigt Backbeat Connection
Voguing, locking, nycirkus och waacking. På Backbeat Connection syns ett mångsidigt program med en mängd stilar representerade. Svenska och internationella gäster ger samtida och urban dans flera ansikten och sceniska dimensioner. Bland gästerna syns Sébastien Ramirez och Hyun-Jung Wang /True Blue Market som inspirerats av det finska samhället i en blandning av streetdance och samtida dans. Streetkompaniet Complete visar sin nya föreställning Play och Alex & Bianca gör en duett som leker med begreppet freestyle. I Habitat tar The Last Minute publiken hem till ungkarlslyan och sociala medier i en blandning av nycirkus och streetdance medan What came out of the mothership & Public Emily visar Impedancia.
10 maj, Dansens Hus
Morgondagens stjärnor på Next Thing
Unga talanger tar plats på Dansens Hus med sina nyskapande koreografier och stilar som voguing, house och waacking. Bianca Traum & Fredrik Quinone berättar om pinonjärerna inom waacking och voguing som på sin tid levde sig in i olika roller av kända skådespelare, modeller och sångare som Grace Kelly och Greta Garbo. C4 X ger en fantasifull föreställning med house, locking och hiphop och Reprod undersöker form med utgångspunkt i streetdance.
14-15 maj, Dansens Hus
Compagnie S'Poart (FR)/ In Vivo
Med hiphopdansen som grund skapar sex franska dansare en ny urban, elektrisk och levande atmosfär tillsammans. De har utvecklat sitt dansande genom samarbeten med cirkusartister och skådespelare, musiker och dansare och här använder varje person på scenen sina erfarenheter och känslor för att uppfinna en dans som passar sin personlighet.
12 maj, Dansens Hus
Renegade/Malou Airaudo (DE)/Schwarze Katze
Tre breakdansare, två klassiska dansare och en BMX-mästare möts i en föreställning där Malou Airaudo står för koreografin. Airaudo har länge varit solodansare i Pina Bauschs ensemble och medverkade i den hyllade dansfilmen Pina som var Tysklands bidrag till Oscarsgalan 2012.
18-19 maj, Dansens Hus
Vad har kvinnorna för roll i hiphop-kulturen?
Hur har kvinnors roll i hiphopen sett ut och hur har den förändrats? Paneldiskussion med bland andra Michele Byrd- McPhee som grundade festivalen Ladies of Hip-Hop i USA. Hon håller också workshop i House. Sir Lanka från Jamaica håller workshop i Dancehall och franska Hamid Ben Mahi i hiphop.
Paneldiskussion 10 maj, workshops 6-7, 8-9 maj och 17-18 maj på Dansens Hus och Klotet.
Klubb på Fasching
Från hiphop till house! I samarbete med Fasching presenterar Urban Connection ett spektra av svenska och internationella musiker, producenter och Dj's. Spelningar med svenska Cleo featuring Kristin Amparo och Jessika Folcker och Mark de Clive-Lowe.
11, 17 maj, Fasching
Unikt filmdokument
Över 60 miljoner personer har sett deras filmer på Youtube. Nu visar Urban Connection ett utdrag ur YAK Films unika dokument där de filmat utvecklingen av de senaste olika streetdansstilarna över hela världen.
13 maj, Bio Rio
Utställning: Karri Kuoppala/ Helsinki Black Book
Graffiti är en subkultur som lever, trots lagar som förbjuder konstnärer att utöva sin konst. Finska bildkonstnären Karri Kuoppala skildrar utövarnas situation i Helsingfors, där de demoniseras och kan hamna i fängelse till över ett och ett halvt år. Varför tar makthavarna inte reda på vad kulturen handlar om? Varför dras så många unga till konstformen?
I Helsinki Black Book intervjuas graffitikonstnärer om deras erfarenheter. I det svarta temat berättar de om situationer när de åkt fast, och där polisen använt onödigt våld för att visa sin makt. I det vita temat pratar de mer allmänt om sin livsstil och de anti-graffitiregler som finns i Helsingfors.
Plats: Dansens Hus
Se fullständigt program på www.dansenshus.se/Urban-Connection