Suzanne Osten bemästrar Glada änkan på Folkoperan

Suzanne Osten bemästrar Glada änkan på Folkoperan

Regissören och feministen Suzanne Osten bryter ny mark i operettens värld. Hon ger ny glans åt ”Glada änkan” med en skruvad cabaret-tappning på Folkoperan. Som regissör är Suzanne Osten är både fräck och politisk. Med de orden beskriver hon själv operetten, med tilläggen att den också är välsjungen och dansant.
”Glada änkan” är den mest spelade operetten. Den blev en succé redan vid uruppförandet 1905. Det är en klassisk romantisk komedi som utspelar sig i låtsaslandet Pontevedros ambassad i Paris. Pontevedro är beroende av den nyblivna änkan Hannas miljoner för att landet inte ska crasha. Ambassadörens uppdrag är att förhindra crashen genom att få änkan att gifta sig med en pontevedrin och inte en parisare.
I den här rafflande uppsättningen har regissören gjort tillägg, eller kommentarer, som kopplar till nutid. Hon gör det med instuckna (köns)roller, repliker, multimediala inslag, marionetter, musik som passar i en nattklubbskällare, röda clownnäsor och listan kan göras ännu längre. Låter smockat, tungt och over the top. Men effekten är lättsam, glädjefylld och refreshing.
Till och med i pausen fortsätter föreställningen med diverse aktiviteter relaterade till föreställningen. Till exempel så framför en operasångerska från ensemblen Edith Piafs ”Je ne regrette rein”, iklädd kanariegul tyll från topp till tå. Sånginsatserna i övrigt har gåshudseffekt och helhetsstämningen skapar tårkanalsproblem vid ett tillfälle.

En hyllning till ensemblen för deras burleskerotiska skådespeleri. Med humor och glädje får de fram problematiken mellan feminism, gubbighet, horeri, pengar och kärlek. Det är en konst.
Utan att förta deras insatser så måste regi och kostym, i allt från gruppjuck och djurimitation till clownnäsor och färgglatt tyll, gjort repetitionerna så fantastiskt mycket gladare. Jag vill bjuda in hela ensemblen till min nästa fest!

Föreställningen har premiär 17 och 18 september och ges därefter ons-fre kl 19, lör kl 18 samt sön kl 16 t.o.m. 16 november.

Mer information om Folkoperans uppsättning finns på http://folkoperan.se


Fakta och kuriosa:

"Glada änkan" är en operett i tre akter av Franz Lehár (musik) och Victor Léon och Leo Stein (libretto)

Operetten uppfördes första gången 30 december 1905 i Wien. Operetten antogs bli ett fiasko och hade därför en usel budget och en ensemble som knappt repeterat. Den blev en succé. Idag anses "Glada änkan" vara operetternas operett.


Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.