Sveriges juniorkocklandslag kammar hem segern i Culinary Olympics 2024

Den 7 februari hölls prisceremonin i OS i matlagning, Culinary Olympics, i Stuttgart. Efter att ha levererat på guldnivå i de båda tävlingsgrenarna stod det klart att Sveriges juniorlandslag tog hem guldet, med kockar från Stockholmskrogar som Solen och Operakällaren.

För svenska Juniorkocklandslaget drog tävlingen igång den 3 februari då de tävlade i grenen chef's table, där laget presenterar en avsmakningsmeny med ett särskilt tema. Dagen därpå fick de veta att de levererat på guldnivå, vilket ökar chanserna betydligt att nå en topplacering i tävlingen totalt. Den 5 februari klev laget in i köket igen för att ta sig an grenen varmköket, där en trerätters meny ska serveras till 110 personer. Den 7 februari var det dags för prisceremonin där de slutgiltiga resultaten presenterades, och Juniorkocklandslaget tog hem guldet.

– Jag hade en bra magkänsla direkt när vi klev in i köket, även om vi såklart upplevde lite tävlingsnerver och ville leverera så kunde vi verkligen ha kul ihop. Vi har blivit otroligt sammansvetsade under åren vi har tränat och tävlat tillsammans, och det är en ära att vara lagkapten för det här gänget. Det känns fantastiskt att Juniorkocklandslaget säkrar ännu ett OS-guld, berättar Melvin Glimstål, lagkapten Juniorkocklandslaget.

Fem av de sju lagmedlemmarna jobbar på krogar runt om i Stockholm:

Eric Hristov, kock på Solen
Harald Linder, kock på Persona
Melvin Glimstål, kock på Operakällaren
Wictor Winqvist, konditor på Operakällaren
Jakob Persson, kock på Bar Nîmes

På andra plats kom Norge, och tredjeplatsen knep Danmark. För svenska kocklandslaget blev det ingen medalj denna gång, även om de presterade på guldnivå i båda grenarna.