Det var inte en självklarhet att Omar Ramadan skulle tacka ja till Sveriges Mästerkock. Men så blev det, och nu står det klart att han är en av de tolv som går längst i höstens säsong. Thatsup har träffat Omar för ett samtal om livet efter tävlingen och om vägen till hans nya restaurang Parken.
Omar Ramadan driver sedan ett par månader tillbaka Restaurang Parken på Östermalm, han är vd för hamburgerkedjan Jett'z Burger med åtta enheter i Sverige och Norge, och han är aktuell som deltagare i höstens säsong av Sveriges Mästerkock. När han sökte till programmet var det för att han ville göra något nytt i livet.
– Det var jättespontant. Jag gjorde en halv ansökan; orkade inte göra klart den. Men de ringde ändå och ville ha en videointervju. Sen hade jag glömt bort den där intervjun och tog den i bilen på väg till ett möte. Det gick alldeles utmärkt, säger Omar.
Kändes det självklart att tacka ja?
– Absolut inte. Men jag tänkte att jag kan inte sitta där hemma i tv-soffan och tycka så jävla mycket. Nu får jag gå dit och göra något. Jag tänkte att om jag kommer till Gävle så är det bra. Men jag kom lite längre än till Gävle.

Att vara med i Sveriges Mästerkock blev också en möjlighet för Omar att visa en annan sida av sig själv. Han beskriver sig som en person med starka åsikter och mycket driv, men tävlingsbubblan fick honom att både omvärdera och utvecklas.
– Programmet har förändrat mig som person, i att släppa fram människor på ett annat sätt. Jag lyssnar mer på vad andra säger och tycker. Jag är en kaxig kille och det brukade vara my way or the highway, men när man är inlåst med andra deltagare så många veckor lär man sig en del. Man blir väldigt mycket mer ödmjuk, mer än vad jag är van vid att vara.
Samtidigt beskriver han matlagningen som något djupt personligt, långt ifrån den press som tävlingen innebär.
– Matlagning är ett sätt för mig att visa kärlek. Jag gör det bara när jag vill och känner för det. Så är det inte i Sveriges Mästerkock. Där ska du laga mat på beställning, du ska leverera, och det ska bli det godaste du någonsin lagat för varje tävling kan vara din död.
Vilken är din bästa rätt i programmet?
– Min hummus! Min mamma hävdar fortfarande att den inte är tillräckligt bra, men Mischa sa att det är den godaste hon har ätit i sitt liv. Och hon har nog ätit några hummusar, säger Omar.

Är ny krögare på Parken
En kväll på Tyge & Sessil med jurymedlemmen och stjärnkrögaren Niklas Ekstedt och ett gäng deltagare från programmet sådde ett frö i Omar om att driva en vinbar. Några månader senare var kontraktet för ta över Restaurang Parken underskrivet. Med sig som kökschef fick han en annan Mästerkocksdeltagare, nämligen Lukas Berglund. Men det krävde viss övertalning.
– Det första Lukas sa var “Omar, är du dum i huvudet som vill anställa en 19-åring som kökschef?”. Jag frågade om han hade någon han ville jobba med och han sa att det bara fanns en han kunde tänka sig och det är Louis-Edward Bazurto Gegundes.

Lukas och Louis delar på rollen som kökschef. Omar och Aymen Nehdi ser till att restaurangen rullar, med allt vad det innebär.
– Jag knyter ihop säcken så att varje gäst får en unik upplevelse. Det finns hundra restauranger i Stockholm som kan göra jävligt god mat, men folk går inte längre till restauranger bara för maten, utan för att få en upplevelse. Jag måste få det att funka i köket och på golvet, se till att gästerna är nöjda och att bokningarna kommer in.
– Utan alla fantastiska gäster har vi inget kvar. Och det är tufft där ute, det finns många bra restauranger, säger Omar.

“Ska kännas som oss till 100 procent”
De tog över restaurangen i juli, med service på dagarna och arbete med den nya menyn på nätterna. Den första augusti var menyn klar och restaurangen hade nyöppning med de nya krögarna. Konceptet är, liksom tidigare, smaker från Medelhavet.
– Det ska kännas som oss till 100 procent. Serverar vi en kyckling ska det vara den bästa kycklingen folk har ätit. Är saker inte perfektion så ska de inte ut ur köket, svårare än så är det inte.
– Jag tror att det är farligt att slappna av och tycka att man är så jävla bra, det är det farligaste man kan göra. Vi måste alltid vara på tårna och göra det bättre och lyssna på gästernas signaler, säger Omar.