Sveriges Mästerkock-vinnaren Tess Medina guidar till sina favoritställen i Stockholm

Efter en spännande final i årets upplaga av Sveriges Mästerkock stod 29-åriga Tess Medina som vinnare. Thatsup fick en pratstund med Tess om tiden under och efter tävlingen, samt vilka ställen hon helst går till i Stockholm.

Efter att Tess tjejkompisar uppmanat henne att söka till Sveriges Mästerkock under flera år sa de ingenting förra året. Då tog hon saken i egna händer och sökte till programmet. Inspelningarna pågick mellan september och den 5 december, då finalen gick av stapeln. Tess mål var redan från början att utvecklas.

– Jag är inte särskilt tävlingsinriktad utan jag ville utvecklas så mycket som möjligt. Jag tycker att man ser en utvecklingskurva redan i de första avsnitten i allt från konsistens till uppläggning, när man lärde sig mer och mer och utmanade sig själv.

Tävlingen pågick under sex intensiva veckor, med tävlingsnerver som gjorde sig påminda ibland.

– Alla var nervösa på olika sätt, för mig var det jobbigt att inte veta vad vi skulle göra dagen efter. Att nervositeten kom på kvällen var inte så bra, jag behöver min sömn, men man fick bara försöka andas och tillåta sig att bli ledsen och stressad, det är normalt. 

Efter finalen mot Josefine Freij den 5 december följde bråda dagar för Tess med jobb, samtidigt som hon skaffade valp – och behövde hålla vinsten hemlig.

–  Man var i chock, samtidigt som det var mycket att stå i: skriva recept och boka plåtningsdagar och hålla i alla trådar. Det är ett skämt att man fick ihop det.

– Att köpa hundvalp var perfekt för mig då, hon behöver ju mig, och jag tror det är viktigt att få känna sig behövd och att man är bra på någonting. I alla fall för mig är det viktigt att hålla den strukturen i livet.

När vinsten blev officiell började det andra kapitlet.

– Att det kom ut var som att vinna på nytt, nu är det officiellt och nu kommer alla jobberbjudanden. Det blir en vinst på ett annat sätt. Sjukt kul, och intensivt. Men jag är jättetacksam för allt.

Själv beskriver hon sin matlagning som familjär och generös, snarare än förankrad i något särskilt kök. Det märks inte minst i kokboken ”À table med Tess” som hon har skrivit och gett ut på Bonnier Fakta. Boken samlar hennes matminnen från Los Angeles, Paris och Stockholm, tre städer hon har bott i.

– Jag vill att min matlagning ska kännas familjär och välkomnande. Jag tycker om att duka upp mycket och vill att det ska kännas generöst, inte så puttinuttigt. Det är okej att mat blir över för det kan man göra rester eller något annat av. Sen kan det vara smårätter, ost och chark, eller lasagne, från olika kök.

– Jag är född och uppvuxen i LA, flyttade till Sverige när jag var åtta år och sedan till Paris – jag är halvfransk – när jag var sexton. Där pluggade jag på Svenska skolan och bodde hos en värdfamilj. Sen kom jag hem och tog studenten, sen flyttade jag till Paris igen. Jag har hämtat inspiration från de olika städerna, inte nödvändigtvis “detta är amerikanskt”, “detta är Paris”, utan minnen från när jag vuxit upp.

Tidigare jobbade Tess som produktionsledare, men nu vill hon testa sig fram i karriären och helst vill hon jobba med mat.

– Framtiden är en jättesvår fråga, just nu tror jag det är viktigt att hoppa på mycket grejer, vara öppen för förslag och testa på olika grejer, men också att tänka på sig själv och må bra. Nästa år är det ju inte jag som vunnit längre utan någon annan, så jag har ett år på mig, men jag vill fortsätta med mat på ett eller annat sätt.

Tess Stockholmstips

Drömrestaurang i Stockholm att jobba på?
A Bowl & Plates. Jag bor granne med dem så dit går jag och lånar ägg, lunchar och hänger – jag är deras “hangaround”.

Du bor alltså på Södermalm – har du tre Södertips?
Ica Aptiten är bästa Ican i hela Sverige, punkt. Åker ni inte över halva stan för att komma dit vet jag inte vad ni gör. De importerar mycket från Frankrike, Italien och Spanien, och har alltid extrapris på grejer i säsong.

– Den lilla vintagebutiken på Hornsgatan 29C (Slow Fashion Hub, reds. anm.). Det är tre tjejer som har den, två vintageexperter som åker runt och letar grejer, den tredje är sömmerska och designer som syr upp sina egna blusar som man kan hyra.

Brandstationen. Finaste inredningen i stan, eller i Sverige.

Tips på restaurang utanför tullarna?
David at home på Tranholmen, dit ska jag snart. Han driver restaurang hemma hos sig och det är fullbokat varje fredag.

Såg att du äter soppa minst en gång i veckan – var äter man den godaste soppan?
Kajsas Fisk. Det är min bästa kompis som har det, som tagit över det från sin mamma. Prisvärt och gott.

Vilket ställe längtar du efter att få hänga på i sommar?
Måsen. Jag har fortfarande inte varit där, så det ser jag fram emot. Men också dagsfester på Trädgården och vårt landställe på Västkusten, laga mat och titta ut över havet.

Var blir du som mest inspirerad till din egen matlagning?
– I mitt eget kylskåp!

Finns det något du saknar i Stockholm?
– Marockanskt, en riktigt bra tagine.

Vilka är de bästa ställena att ta med hunden till?
Café. Det är ett ställe på Hornsgatan dit jag ofta går. Hunden kan sitta i soffan och titta på folk och tugga på sitt ben.

Sturehof funkar ju alltid med hund.

Klotet vet jag att man får ta med hunden till, det är ju lite barvibe om man vill ta ett glas men inte gå ut.

Gömd pärla?
Café. Det känns som att stammisarna som är där, de är där.

En dryck, maträtt och bakverk för resten av ditt liv, vad väljer du?
– Cola Zero eller bubbelvatten. Råraka. Jag är inte så förtjust i bakverk, men crème brûlée kanske!