Stockholms bästa antikaffärer

Stockholm myllrar av antikaffärer och retrobutiker. Eftersom hållbarhet ligger i tiden har vintageinredning med fokus på tidlös design, form och funktion blivit ett hett alternativ till massproducerat och nytillverkat. Sätt personlig prägel på ditt hem med antikviteter och second hand-prylar från en charmigt kitschig kuriosaaffär. För att förenkla jakten på antika möbler har vi skapat denna guide till Stockholms bästa antikvitetsbutiker. Här tipsar vi om vintageaffärer och shoppingstråk.

Se även:
- Inredningsaffärer: Stockholms bästa inredningsbutiker
- Vintage: Här hittar du Stockholms bästa vintage

Antikstråk i Vasastan

Upplandsgatan: Retrofräckt 50/60-tal
Upplandsgatan är allmänt känt som ett av Stockholms bästa stråk för vintageinredning. Här hittar man allt från klassiska antika möbler till modern funkis och vackert porslin. Bacchus Antik är en av stans mest välrenommerade antikhandlare och bjuder på jugendstil, vackra möbler och lampor från 50- och 60-talet. Domino Antik erbjuder ett kvalitativt och designrikt utbud från 1850-talet fram till 1970.
Mer information: Bacchus Antik, Upplandsgatan 46, Vasastan

Mer information: Domino Antik, Upplandsgatan 25, Vasastan

Roslagsgatan: Trevliga second hand-butiker
Roslagsgatan är ett populärt tillhåll bland skattletare. Gatan rymmer en mängd retrobutiker och gömda källare med allt från industrimöbler till klassisk second hand. Lite smått och gott i varierande stilar som för det mesta är ganska plånboksvänligt. Charmiga Knut och Svea satsar på boho-chic stil i fransk anda.
Mer information: knutochsvea.se, Roslagsgatan 21, Vasastan

Odengatan mellan Dalagatan och St Eriksgatan: Kitschigt på mormorsvis
Promenera längs Vasaparken på Odengatan. Detta lilla stråk bjuder på charmiga krypin fullproppade av antikviteter och kitschiga inredningsdetaljer. Här kan man hitta allt från vackra kristallkronor och golvlampor till tavlor. För den som är ute efter old-school-porslin finns det massvis - mixa och matcha vackra mönster och motiv.

Kungsholmen
På Fridhemsgatan hittar du Swedish Nature Collaborations som samlar flera aktörer inom bland annat hantverk och vintage under samma tak. Här ingår Bodil Vintage som säljer vintage och second hand i form av både inredning och kläder. Perfekt för dig som inte orkar leta efter en nål i en höstack; här är allt utvalt och stilmedvetet.
Mer information: Swedish Nature Collaborations, Fridhemsgatan 64, Kungsholmen
Mer information: Bodil Vintage, Fridhemsgatan 64, Kungsholmen

Antikstråk på Östermalm

Flera gator klassisk elegans
Östermalm huserar ett gäng olika butiker med antikviteter, second hand och vintageprylar. Garbo Interiors lockar med både gamla och nytillverkade möbler i klassisk allmogestil, och här hittar man även franska linnetyger och blommor. Det är rätt självklart vad Gamla lampor säljer. Ute efter en art deco lampa eller sextiotalsraritet? Då har du hittat rätt, men de erbjuder även möbler från 30-talet och framåt. Vill man komplettera arvgodsporslinet eller sätta personlig prägel på dukningen rekommenderas ett besök hos À la Carte Antik. Även Sibyllegatan stoltserar med ett gäng antikaffärer.
Mer information: garbointeriors.com, Brahegatan 21, Östermalm
Mer information: gamla-lampor.se, Almslövsgatan 3, Östermalm
Mer information: alacarteantik.com, Riddargatan 11, Östermalm

Antikt och vintage på Södermalm och i Söderort

Brandstationen: Trendig vintagedröm
Medvetna Brandstationen satsar på vintagemöbler av högsta kvalitet, antika inredningsdetaljer, lampor och en hel del växter i en trendig mix. Butiken är som tagen ur ett inredningsreportage och är ett inspirationsmecka för designintresserade. Räkna inte med någon budget-second-hand.
Mer information: Brandstationen, Hornsgatan 64, Södermalm

Dusty Deco: Industriell art deco
Denna välsorterade butik kombinerar influenser från USA med antikviteter i industriellt retrostuk. Sortimentet är noggrant utvalt med skinnmöbler, klassiska stolar, ett gäng mässinglampor i art deco-stil samt trendig brick-a-brac. Här råder ingen budget-shopping utan istället tidlös design. De har även en webshop.
Mer information: Dusty Deco, Hornstulls strand 7, Södermalm

Återvinnarna: 300 kvm second hand-butik
Återvinnarna är en ideell förening som ger arbetslösa och före detta missbrukare en andra chans. Den stora butiken är välfylld med möbler, kuriosa, husgeråd samt lampor och konst. De tar emot gåvor och det går att pruta på priset. Väl värt en genomsökning.
Mer information: atervinnarna.org, Götgatan 105, Södermalm

Svenska Armaturer (Kabelverket): Antik industribelysning
På jakt efter schyssta gamla industrilampor eller trendiga retroarmaturer? Då är en trip till Midsommarkransen ett måste. Här kan man hitta rariteter som munblåsta glaskupor från 50-talet av Hans-Agne Jakobsson och nyrenoverade kvalitetslampor. Kanske inte billigt men definitivt prisvärt.
Mer information: Svenska Armaturer (Kabelverket), Svandammsvägen 8, Midsommarkransen

Löfstrands Verkstad: Möbelrenovering och snickeri
Att folk vallfärdar till denna lilla doldis är inte svårt att förstå. Löfstrands Verkstad säljer handplockade 30- till 60-talsmöbler, men även äldre och yngre möbler som de varsamt renoverar efter behov. Öppettiderna är flexibla och ägarna är tillmötesgående. Håll dig uppdaterad via sociala medier för nyheter.
Mer information: lofstrandsverkstad.com, Sparbanksvägen 85, Hägersten

Välgörenhetsaffärer

Myrorna & Stadsmissionen: Riktiga skattkistor
Vissa av stans alla välgörenhetsaffärer är riktiga vintageparadis för den som orkar leta. Myrorna Ropsten är ett sådant alternativ. Förutom möbler stoltserar de med ett brett utbud av porslin samt husgeråd för en liten peng och de har även flera filialer runtom i stan, bland annat på Adolf Fredrik Kyrkogata. Stadsmissionen likaså - men en som utmärker sig är fyndbutiken i Sätra. Här satsar man nämligen på inredning - vad sägs om ett kilopris på 39 kr på textiler?
Mer information: Myrorna Ropsten, Kolargatan 2, Ropsten
Mer information: stadsmissionen.se, Murmästarvägen 1, Sätra

Extratips

Antikt online
Spana in Barnebys - här samlas allt från de olika auktionshusen. Utbudet varierar från möbler och konst till smycken och kläder, och priset är lika varierande - fynd såsom arvegods. Annars är Bukowskis Market ett bra alternativ för den som är ute efter odödliga designklassiker till ett relativt bra pris.
Mer information: barnebys.se
Mer information: bukowskis.com

Andra guider du kanske är intresserad av
- Inredningsaffärer: Stockholms bästa inredningsbutiker
- Vintage: Här hittar du Stockholms bästa vintage
- Belysning: Stockholms proffs på ljus, lampor och belysning

Om guiden till Stockholms bästa antikvitetsaffärer
Guiden till Stockholms bästa antikaffärer uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet någon bra antikvitetsaffär med second hand- och vintageinredning eller kuriosabutik i Stockholm som vi har glömt och borde lägga med i vår guide. Ni kan även maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om ni ser några felaktigheter i guiden. Annars önskar vi god shoppinglycka!

Visa på karta