Stockholms bästa antikaffärer

Stockholm myllrar av antikaffärer och retrobutiker. Eftersom hållbarhet ligger i tiden har vintageinredning med fokus på tidlös design, form och funktion blivit ett hett alternativ till massproducerat och nytillverkat. Sätt personlig prägel på ditt hem med antikviteter och second hand-prylar från en charmigt kitschig kuriosaaffär. För att förenkla jakten på antika möbler har vi skapat denna guide till Stockholms bästa antikvitetsbutiker. Här tipsar vi om vintageaffärer och shoppingstråk.

Antikstråk i Vasastan

Roslagsgatan

Trevliga second hand-butiker

Roslagsgatan är ett populärt tillhåll bland skattletare. Gatan rymmer en mängd retrobutiker och gömda källare med allt från industrimöbler till klassisk second hand. Lite smått och gott i varierande stilar som för det mesta är ganska plånboksvänligt.

Upplandsgatan

2 adresser

Retrofräckt 50/60-tal

Upplandsgatan är allmänt känt som ett av Stockholms bästa stråk för vintageinredning. Här hittar man allt från klassiska antika möbler till modern funkis och vackert porslin. Bacchus Antik är en av stans mest välrenommerade antikhandlare och bjuder på jugendstil, vackra möbler och lampor från 50- och 60-talet. Domino Antik erbjuder ett kvalitativt och designrikt utbud från 1850-talet fram till 1970.

Odengatan mellan Dalagatan och Sankt Eriksgatan

Kitschigt på mormorsvis

Promenera längs Vasaparken på Odengatan. Detta lilla stråk bjuder på charmiga krypin fullproppade av antikviteter och kitschiga inredningsdetaljer. Här kan man hitta allt från vackra kristallkronor och golvlampor till tavlor. För den som är ute efter old-school-porslin finns det massvis - mixa och matcha vackra mönster och motiv.

Antikstråk på Kungsholmen

Runt Fridhemsplan

2 adresser

Handplockade hantverk & vintagefynd

På Fridhemsgatan hittar du Swedish Nature Collaborations som samlar flera aktörer inom bland annat hantverk och vintage under samma tak. Här ingår Bodil Vintage som säljer vintage och second hand i form av både inredning och kläder. Perfekt för dig som inte orkar leta efter en nål i en höstack; här är allt utvalt och stilmedvetet.

Antikstråk på Östermalm

Östermalm

Almlöfsgatan 3, Östermalm

Flera gator klassisk elegans

På Östermalm huserar ett gäng olika butiker med antikviteter, second hand och vintageprylar. Garbo Interiors lockar med både gamla och nytillverkade möbler i klassisk allmogestil, och här hittar man även franska linnetyger och blommor. Det är rätt självklart vad Gamla Lampor säljer. Ute efter en art deco lampa eller sextiotalsraritet? Då har du hittat rätt, men de erbjuder även möbler från 30-talet och framåt. Vill man komplettera arvgodsporslinet eller sätta personlig prägel på dukningen rekommenderas ett besök hos À la Carte Antik. Även Sibyllegatan stoltserar med ett gäng antikaffärer.

Antikt och vintage på Södermalm och i Söderort

Brandstationen

Hornsgatan 64, Södermalm

Trendig vintagedröm

Medvetna Brandstationen satsar på vintagemöbler av högsta kvalitet, antika inredningsdetaljer, lampor och en hel del växter i en trendig mix. Butiken är som tagen ur ett inredningsreportage och är ett inspirationsmecka för designintresserade. Räkna inte med någon budget-secondhand.   

Återvinnarna

Götgatan 105, Skanstull/Södermalm

300 kvm second hand-butik

Återvinnarna är en ideell förening som ger arbetslösa och före detta missbrukare en andra chans. Den stora butiken är välfylld med möbler, kuriosa, husgeråd samt lampor och konst. De tar emot gåvor och det går att pruta på priset. Väl värt en genomsökning.

Svenska Armaturer

Svandammsvägen 8, Hägersten-Liljeholmen

Antik industribelysning

På jakt efter schyssta gamla industrilampor eller trendiga retroarmaturer? Då är en trip till Midsommarkransen ett måste. Här kan man hitta rariteter som munblåsta glaskupor från 50-talet av Hans-Agne Jakobsson och nyrenoverade kvalitetslampor. Kanske inte billigt men definitivt prisvärt.   

På andra våningen

Svandammsvägen 15, Hägersten-Liljeholmen

För designälskaren

Mitt i Midsommarkransen hittar du På andra våningen som säljer handplockad inredning från omtyckta formgivare, inte minst från mitten av 1900-talet. I butiken hittar du även utvalda vintageplagg och accessoarer från tidlösa designers.

MJ Retro

Hornsgatan 153, Hornstull/Södermalm

Skivor och retroprylar

MJ Retro i Hornstull är en riktig fyndhörna för såväl skivletaren som för den som är ute efter retroprylar och modern design. Sondera utbudet av ikoniska LP-skivor, möbler, porslin och andra fynd.

Antikboden

Störtloppsvägen 27-29, Hägersten-Liljeholmen

Skattkista i Västertorp

Sedan 1995 har Västertorp lockat med Antikboden, en liten butik fylld till bredden med retro- och vintageinredning. Här kan du lägga vantarna på allt från designmöbler till LP-skivor och kläder. Priserna talar delvis för att konkurrensen i området inte är så stor, men är du ute efter fynd så finns det absolut goda chanser.

Floras Retro

Emågatan 88

Fullt retrofokus

I Bagarmossen kan du shoppa möbler och inredningsprylar på Floras Retro. Som namnet antyder är det retro som gäller, med fokus på 40- till 60-tal. Här står hållbar, personlig inredning i centrum tillsammans med kärleken till svunna tider.

Tid & Rum

Hjälmarsvägen 33, Årsta

Stor retro-mix

Årstabutiken Tid & Rum erbjuder också möbler och prylar från mitten av 1900-talet. Här kan du botanisera bland allt från tidstypiska byråer till bestick och retroporslin.

Fruängens Retro

Eva Bonniersgata 5

Retro på röda linjen

Fruängens Retro säljer mängder av inredningsprylar från 50-talet – här finns det mesta för retrofantasten. Utbudet består av allt från köksmöbler och byråer till lampor, keramik och andra saker till hemmet.

Välgörenhetsaffärer

Myrorna & Stadsmissionen

5 adresser

Riktiga skattkistor

Vissa av stans alla välgörenhetsaffärer är riktiga vintageparadis för den som orkar leta. Myrorna Ropsten är ett sådant alternativ. Förutom möbler stoltserar de med ett brett utbud av porslin samt husgeråd för en liten peng och de har även flera filialer runtom i stan, bland annat på Adolf Fredrik Kyrkogata. Stadsmissionen likaså - men en som utmärker sig är fyndbutiken i Sätra. Här satsar man nämligen på inredning - vad sägs om ett kilopris på 39 kr på textiler?

Extratips

Antikt online

Bevaka och buda hemifrån

Spana in Barnebys - här samlas allt från de olika auktionshusen. Utbudet varierar från möbler och konst till smycken och kläder, och priset är lika varierande - fynd såsom arvegods. Annars är Bukowskis Market ett bra alternativ för den som är ute efter odödliga designklassiker till ett relativt bra pris.