Guiden till Uppsalas bästa nationsluncher

Det är aldrig enkelt att välja var man ska äta lunch, men när löningen närmar sig kan det kännas extra viktigt att hitta ställen som passar budget såväl som smaklökar. Ett populärt alternativ är att äta lunch på nation i Uppsala. Öppna för alla som har vägarna förbi, oavsett om de studerar eller inte, erbjuder nationsköken allt från sopplunch till salladsbar. Vi guidar dig till Uppsalas bästa nationsluncher, där hemlagad mat till goda priser är räddningen för den som håller extra hårt i slantarna – eller bara är sugen på nylagad husmanskost...

Västgöta nation

Västra Ågatan 18, Centrum

Hembakad foccacia till soppan

Sopplunchen är en klassiker bland Uppsalas studenter, och det med all rätta. Vegetarisk soppa med tillhörande sallad serveras varje dag i stadens äldsta nationshus, men det är den hembakta foccacian som gjort Västgöta nations lunch till en institution bland såväl studerande som stadsbor.

Västmanlands-Dala nation

S:t Larsgatan 13, Luthagen/Centrum

Husmanskost med en twi

På V-Dalas Carl Larssons Café som ligger beläget i salongen med samma namn högst upp i huset finns matigare pajer, sallader och smörgåsar för en billigare peng. I anslutning till fiket finns bibliotek och studieplatser. Här behöver du inget nationskort för att äta.

Stockholms nation

Drottninggatan 11, Centrum

Fräsch salladsbar

Lunchrestaurangen på "Stocken" serverar varm mat varje dag med två olikahemlagade rätter att välja på, men det är salladsbaren som får den att utmärka sig. Fräscha grönsaker och möjlighet att välja till allt mellan kräftstjärtar, kyckling, keso och salladsost gör salladsbuffén till ett säkert kort för den som är sugen på något lite lättare.

Norrlands nation

Västra Ågatan 14, Centrum

Mysig lunch med möjlighet till fika

Dagens är alltid pålitlig på Norrlands nation, oavsett om det är ärtsoppa eller butter masala som står på menyn. Portionerna är dessutom alltid generösa. Då lunch serveras i Majs Café glider lunchen gärna över i kaffe och fika, särskilt då möjlighet finns till att avsluta med en våffla eller två.