Guiden till romantiska restauranger i Uppsala

Middag på en romantisk restaurang är den mest klassiska dejtvarianten av dem alla, mer än alla biobesök och fikaförsök i världen. Och det av goda skäl, för vad kan väl vara mer romantiskt än en supé för två? I forna tider var fransk mat det enda alternativet, men idag vägrar romantiken låta sig begränsas till ett enda kök. Kärleken spirar hos både mysiga libanesiska restauranger och intensiva jazzhak. Här guidar vi dig och din älskling till riktigt romantiska restauranger i Uppsala.

Se även:
- Mysiga restauranger: Guiden till mysiga restauranger i Uppsala
- Italienska restauranger: Guiden till Uppsalas bästa italienska restauranger
- Köttrestauranger: Guiden till Uppsalas bästa köttrestauranger


Katalin and all that Jazz: Prestigelöst för musikälskare
I SJ:s gamla godsmagasin vid Centralstationen ligger Katalin. Här tar man musiken på allvar, och ljudnivån kan stundtals försvåra ivrig konversation, men stämningen är alltid på topp och maten är god. Ett bra val för det lite okonventionella paret – eller för de som vill ha något mer opretentiöst.
Mer information: Katalin and all that Jazz, Roslagsgatan 1, Centrum

Biztron: Romantik i överkant
En restaurang som utnämner sig själv till ”Uppsalas vackraste” utlovar mycket, men Biztron levererar. Menyn drar från både den skandinaviska och den franska matkulturen. I kombination med klassiskt romantisk inredning bevisar restaurangen att klyschor inte behöver vara någonting dåligt.
Mer information: Biztron, Smedsgränd 11, Centrum

Stationen: Kosmopolitisk variation
Stationens koncept verkar nästan ha uppkommit enbart för att åstadkomma den perfekta dejt-destinationen. Kombinationen av en fransk restaurang, ett italienskt café, och en engelsk bar garanterar att det finns något för alla, oavsett om ni firar med en trerättersmiddag eller vill varva ner över öl och pommes frites.
Mer information: Stationen, Olof Palmes Plats 6, Centrum

Hodja: Meze under stjärnorna
Libanesisk mat må vara späckad med den ökända kärleksdödaren vitlök, men vad gör det om båda parter äter det? Hodja erbjuder både varm och kall meze, och det i tre olika rum, varav ett – ”Kärleksrummet” – talar för sig självt. Känns detta för övertydligt kan man välja Glasrummet, där glastaket är öppningsbart för att tillåta en middag under stjärnorna.
Mer information: Hodja, Sysslomansgatan 13, Luthagen

Villa Anna: Lite finare, lite bättre
Villa Anna är inte ett avslappnat hål i väggen, och det utger man sig inte heller för att vara. En restaurang som har en uttalad matfilosofi är en restaurang med ambitioner, men för den som inte låter sig skrämmas av gastronomi och smakscheman är detta en matupplevelse - och en som lämpar sig extra bra för födelsedagar, frierier, eller bara för att fira varandra.
Mer information: Villa Anna, Odinslund 3, Centrum

Tzatziki: Grekiskt och dämpat med vacker uteservering
Redan byggnaden sätter tonen för Tzatziki. Restaurangen är inhyst i Gillbergska gårdens källare vid Fyrisån. Dämpad belysning i kombination med vitspacklade väggar och naket tegel gör stämningen intim utan att vara påträngande och grekisk utan att vara klyschig. Om sommaren kan man dessutom njuta av uteserveringen direkt vid Fyrisån.
Mer information: Tzatziki, Fyristorg 4, Centrum

Dryck: Litet, genomtänkt, och fritt från skrikande barn
Dryck är litet, med bara 17 sittplatser, vilket kan kännas som en fördel när man vill umgås på tu man hand. Varje vecka väljer krogens sommelier ut tre drycker, vilka paras ihop med tre lämpliga maträtter. Färre alternativ än de flesta, men de som finns är alltid väl genomtänkta – och bristen på oväsen är ett mycket välkommet inslag.
Mer information: Dryck, Olof Palmes Plats, Centrum

Il Forno: Klassisk italienare för klassisk romans
Alla som sett Lady och Lufsen vet att en sann italiensk restaurang är höjden av romantik, och för de som vill se varandra djupt i ögonen över en tallrik med spaghetti är Il Forno Italiano ett utmärkt val. Här finns de flesta storheter i det italienska köket, med den mysiga, intima stämning som är ett måste för en middag för två.
Mer information: Il Forno, S:t Ologsgatan 8, Centrum

Andra guider du kanske är intresserad av
- Italienska restauranger: Guiden till Uppsalas bästa italienska restauranger
- Uteserveringar: Guiden till Uppsalas bästa uteserveringar
- Mysiga restauranger: Guiden till mysiga restauranger i Uppsala
- Köttrestauranger: Guiden till Uppsalas bästa köttrestauranger

Om guiden till romantiska restauranger i Uppsala
Guiden över de mest romantiska restaurangerna i Uppsala uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet någon riktigt romantisk restaurang i Uppsala som vi har glömt och borde lägga med i vår restaurangguide. Ni kan även maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om ni ser några felaktigheter i guiden. Annars hoppas vi att du får en trevlig vistelse på den restaurang du nu väljer.

Visa på karta