Guiden till mysiga restauranger i Uppsala

När man ska välja en restaurang är det många olika saker som måste tas med i beräkningen: hur långt bort man är villig att gå, vilken sorts mat man är sugen på, hur många som ska äta och hur mycket man vill lägga. Men en av de viktigaste faktorerna är den som egentligen är svårast att mäta – mysfaktorn. Oavsett hur god maten är eller hur charmerande sällskapet är så blir middagen inte lika trevlig om man inte känner sig välkommen och avslappnad. För att hjälpa dig hitta stadens mest trivsamma smultronställen guidar vi här till Uppsalas mysigaste restauranger.

Se även:
- Romantiska restauranger: Guiden till romantiska restauranger i Uppsala
- Italienska restauranger: Guiden till Uppsalas bästa italienska restauranger
- Köttrestauranger: Guiden till Uppsalas bästa köttrestauranger

Annabels: Rätt mix av ombonat och avskalat
Trots sitt centrala läge ligger Annabels undangömt på en sidogata, vilket skonar besökare från stadens oväsen. Lokalen är intim och dämpad, och den rustika inredningsstilen gör det avslappnat utan att vara överdekorerat. Menyn blandar skandinaviskt och internationellt på ett sätt som gör det sofistikerat utan att vara exkluderande.
Mer information: Annabels, Dragarbrunnsgatan 43A, Centrum

peppar peppar: Uppsalas favoritkrog fyra gånger om
Fyra gånger har Peppar Peppar utnämnts av UNT till Uppsalas favoritkrog, och för den som vågar sig dit är det uppenbart varför. Trots att kombinationen av eleganta fisk- och kötträtter och en ljus lokal kan kännas högtidlig så är det här välkomnande, en restaurang för långa middagar med goda vänner.
Mer information: peppar peppar, Suttungs gränd 3, Centrum

Saffran Polo: Rätt sorts plotter
De senaste åren tycks restaurangtrenden dra mot det svala och avskalade, men Saffran Polo går sin egen väg. Mörka lädersoffor, vinröda kuddar och missmatchade persiska dekorationer skapar en alldeles egen, chosefri charm med ombonad stämning.
Mer information: Saffran Polo, Vaksalagatan 35, Fålhagen

Hambergs fisk: Litet och lyxigt utan trängsel
Hambergs fisk beskriver sig själva som en ”gastronomisk mötesplats”, men man ska inte låta sig skrämmas av beskrivningen. Med utsikt över gatan och nära mellan borden skapas en trivsam och avslappnad stämning, och fylliga fisk- och skaldjursrätter visar att mysigt inte behöver betyda okultiverat.
Mer information: Hambergs fisk, Fyristorg 8, Centrum

Hodja: En orientalisk helhetsupplevelse
Mezerestaurangen Hodja är någonting för alla sinnen. Med tre olika rum – Barrummet, Kärleksrummet, och Glasrummet - kan gästerna välja sin omgivning, oavsett vad de är sugna på. Kunniga servitörer som gärna tipsar om guldkorn bland menyns många turkiska och libanesiska smårätter bidrar till att göra det till en restaurang man gärna återvänder till.
Mer information: Hodja, Sysslomansgatan 13, Luthagen

Biztron: Fransk nostalgi
Biztrons meny drar från både den svenska och den franska matkulturen, och detta matchas av restaurangen i stort. Stora fönster, rödrutiga dukar och nakna tegelväggar inger en känsla av gamla Paris. Den gedigna vinlistan ger middagsupplevelsen en extra dimension, och de små trästolarna är bekvämare än de borde ha rätt att vara.
Mer information: Biztron, Smedsgränd 11, Centrum

Villa Romana: Klassisk, välkomnande italienare
Både inomhus med levande ljus och utomhus med utsikt över Domkyrkan, är Villa Romana en pärla bland Uppsalas italienska restauranger. Man följer de italienska traditionerna av goda råvaror, enkla rätter, och hemtrevlig stämning. Restaurangen lämpar sig extra väl för en romantisk middag vid Fyrisån.
Mer information: Villa Romana, Gamla Torget 4, Centrum

Meza Grill & Bar: Mjuka soffor och libanesisk mat
Med en uppsjö av varma och kalla mezerätter som är väl värda en vitlöksdoftande andedräkt, är Meza värd ett besök för varje person som tycker om libanesisk mat. Men det är läget och lokalen som gör den lämpad för den som söker något mysigt. Ombonat och färgglatt med soffor i sammet som är perfekta för att sjunka ner i lämpar sig Meza utmärkt efter en lång dag.
Mer information: Meza Grill & Bar, Östra Ågatan 11, Centrum

Messob: Familjerestaurang för den äventyrliga
Inspirerad av det etiopiska och eritreanska köket började Messob som en idé hos mamma till de två bröder som idag driver restaurangen, och den varma stämningen genomsyrar middagsupplevelsen. Med de spännande smakerna och det entusiastiska bemötandet från personalen känner man sig som en i familjen.
Mer information: Messob, Sturegatan 4A, Luthagen

Andra guider du kanske är intresserad av
- Italienska restauranger: Guiden till Uppsalas bästa italienska restauranger
- Uteserveringar: Guiden till Uppsalas bästa uteserveringar
- Romantiska restauranger: Guiden till romantiska restauranger i Uppsala
- Köttrestauranger: Guiden till Uppsalas bästa köttrestauranger

Om guiden till Uppsalas mysigaste restauranger
Guiden över de mysigaste restaurangerna i Uppsala uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet någon riktigt mysig restaurang i Uppsala som vi har glömt och borde lägga med i vår restaurangguide. Ni kan även maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om ni ser några felaktigheter i guiden. Annars hoppas vi att du får en trevlig vistelse på den restaurang du nu väljer.

Visa på karta