Guiden till helglunch i Uppsala

Att luncha ute under arbetsveckan är en vanlig företeelse, men det kan också vara riktigt härligt att göra det under helgen. Ibland behövs ett avbrott i shoppingen - eller varför inte göra det till ett trevligt utflyktsmål? Till skillnad från på vardagar har man oftast lite mer tid till att sitta länge och äta, men det är inte alltid man vill ha en hel brunchbuffé. Då är det extra tacksamt när det serveras à la carte. Här får du koll på vilka ställen i Uppsala som ger dig bästa helglunchen, det vill säga när du inte vill ha en hel brunchbuffé.

Se även
- Brunch: Guiden till Uppsalas bästa brunch
- Lunch: Här hittar du bästa lunchen i Uppsala

Lingon: Svensk husmanskost
I den ombonade miljön med timmerväggar satsar man på rustik mat med rötterna i svensk husmanskost. Lingon utger sig för att ha Uppsalas bästa helglunch och serverar klassiker som gravad lax med dillstuvad potatis eller sina legendariska köttbullar, självklart med lingon till. Under varmare dagar kan man sitta på bakgården med Fyrisån som närmsta granne.
Prisexempel: Köttbullar med potatismos, gräddsås och lingon ca 190 kr
Tid: Lör-sön kl 12-15.30
Mer information: Lingon, Svartbäcksgatan 30, City

Magnussons: Uteservering med citypuls
Magnussons serverar trendig mat med inspiration från världens alla hörn. Vällagat med fina råvaror. På lördagar äter du från lunchmenyn och på söndagar från à la carte-menyn. Under sommaren kan man känna citypulsen från uteserveringen som är som gjord för ett glas vitt vin till lunchen.
Prisexempel: Dagens lunch ca 115 kr, Biff Rydberg ca 175 kr
Tid: Lördagar från kl 12
Mer information: Magnussons, Drottninggatan 1, City

Hambergs fisk: Lyxiga fiskrätter
Ett ställe för den som vill äta en lyxig lördagslunch från en meny med fisk, skaldjur och många andra råvaror. Här hanterar man fisken på ett proffsigt sätt och det är inte för inte som Hambergs Fisk under flera år har medverkat i White Guide. Väljer man att köpa med sig något hem från butiken möts man av kunnig personal och många bra tips till köket.
Prisexempel: Räksallad 175 kr, Rödtunga ca 239 kr
Tid: Från kl 11.30
Mer information: Hambergs fisk, Fyristorg 8, City

Phil's Burger: Lunch och sport
Med burgare av högrev och bringa samt dagsfärskt bröd kan du njuta av helglunchen samtidigt som du tittar på någon av helgens matcher på storbildsskärmarna. Rocka till burgaren lite extra med tryffelmajonnäs eller karamelliserad lök. Eftersom du förmodligen kommer att sitta ett tag så gör du rätt i att njuta av en milkshake efter maten med flera härliga smaker.
Prisexempel: Vanlig hamburgare ca 98 kr
Tid: Lör-sön från kl 11
Mer information: Phil's Burger Uppsala, Vaksalagatan 30 A, City, Vaksala Torg

 
Phil's Burger

Kardemumma: Närproducerat
I Stadsbiblioteket gömmer sig mer än bara böcker. Här kan du äta enklare luncher med stor känsla för råvaror som mestadels är närproducerade. Ingen isbergssallad så långt ögat kan nå, utan matiga lyxiga sallader, pajer, grillade mackor och soppa. En helglunch på stan som måste avslutas med deras goda fikabröd.
Prisexempel: Okänt
Tid: Lördag från kl 11, söndag från kl 12
Mer information: Kardemumma, Svartbäcksgatan 17, City

Uppsala konsert & kongress: Brunch eller lunch i kulturellt hus
Oavsett om man är i huset i ett kulturellt ärende eller bara har vägarna förbi så står matsalen enkelt till förfogande för hungriga lördagsgäster. Till dagens ingår dricka, imponerande salladsbord, kaffe och gott efter maten. Under lördagar är det även öppet för brunch för den som hellre vill ha det.
Prisexempel: brunch 169 kr
Tid: Lördag kl 10-15 (brunch från kl 11)
Mer information: Uppsala konsert & kongress, Vaksala Torg 1, City, Fålhagen

Söderby GK: Lunch med utsikt
Man behöver inte vara golffantast för att äta på en golfrestaurang. På helgen är det skönt att ta en utflykt med bilen utanför stan för en lugn lunch bredvid kilometerlånga, välklippta och gröna gräsmattor. Här serveras dagens lunch hela helgen.
Prisexempel: Dagens lunch ca 110 kr
Tid: Lör-sön kl 11-15
Mer information: Söderby GK, Söderby Gård, Uppsala Näs

Ayakos Sushi: En resa till Japan
Vill du snabbt ta dig till Japan över helglunchen gör du det bäst på på Ayakos Sushi som erbjuder spännande menyer med rätter som är tillagade av färska och fina råvaror av högsta kvalitet. Välj mellan sushi, klassiska varmrätter eller varför inte teppanyaki som tillreds och steks direkt framför dig av en världsvan kock.
Prisexempel: Yakitori ca 79 kr
Tid: Lör-sön från kl 12
Mer information: Ayakos Sushi Luthagen Luthagen, Ayakos Sushi Geijersgatan 14, Luthagen
Mer informatin: Ayakos Sushi Fålhagen, Fålhagsleden 1B, Fålhagen
Mer information: Ayakos Sushi Tuna Backar, Torbjörnstorg 1, Tuna Backar

Stationen: London eller Paris?
Med en härlig puls precis intill järnvägen kan du i Stationens Londoninspirerade restaurang och bar äta dagens lunch eller välja från barmenyn som innehåller enklare rätter som fish & chips eller bondsallad. I stationens inre brasserie finns lite lyxigare Paris-inspirerade rätter från à la carte-menyn.
Prisexempel: Dagens lunch ca 129 kr
Tid: Lördagar från kl 12
Mer information: Stationen, Olof Palmess Plats 6, City

Andra guider du kanske är intresserad av
- Uteserveringar: Guiden till Uppsalas bästa uteserveringar
- Snabbmat: Guiden till Uppsalas bästa snabbmat
- Caféer: Guiden till Uppsalas bästa caféer
- Barer: Uppsalas bästa barer
- Vegetariskt: Den gröna guiden till Uppsalas vegetariska kök

Om guiden till Uppsalas bästa helglunch
Guiden till restauranger med bra helglunch i Uppsala uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet någon riktigt bra lördagslunch, söndagslunch eller brunch i Uppsala som vi har missat. Det går också bra att maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om du ser några felaktigheter i guiden. Annars önskar vi trevlig helglunch.

Visa på karta