Guiden till Uppsalas bästa uteserveringar

Guiden till Uppsalas bästa uteserveringar

När sommaren nalkas kan det kännas tråkigt att slösa bort det vackra vädret inomhus. Varma kvällar och ljusa nätter får både mat och dryck att smaka bättre i det fria. Uppsalas uteserveringar på gator och bakgårdar är dessutom ett lika säkert vårtecken som vitsippor och valborgsfirare, och de brukar uppmuntra till allt från en kall öl till en varm middag. För att hjälpa dig hitta guldkornen bland stans mysiga innergårdar och vid Fyrisåns stränder guidar vi här till Uppsalas bästa uteserveringar.

Innehållsförteckning
 1. Uppsalas bästa uteserveringar
  1. Miss Voon – Höghöjdare
  2. Crêperie Lemoni – Annorlunda i skymundan
  3. Borgen Grand Café & Festsalar – Stilfullt vid strandkanten
  4. Domtrappkällaren – Historisk restaurangupplevelse
  5. Ristorante Villa Romana – På italienskt vis
  6. Stationen – Europeisk flärd i farten
  7. Klang Market – I eftermiddagssolen
  8. Åkanten – Guldläge
  9. Dog Bar – Stans första korvbar
  10. Picnic Bar & Restaurant – Under parasollen
  11. Tzatziki – Grekiskt vid ån

Uppsalas bästa uteserveringar

Miss Voon

Hemsida

Höghöjdare

Högst upp i den 11 våningar höga byggnaden som huserar hotellet Elite Academia finns Miss Voon, skybaren och restaurangen där du kan njuta av stans kanske bästa utsikt. Härifrån ser du slottet, domkyrkan och järnvägsstationen medan du sippar på en asiatisk cocktai,l eller delar några smårätter med vänner eller dejten.

Crêperie Lemoni

Hemsida

Annorlunda i skymundan

Creperie Limoni ligger lite undangömt från gatan, och små, intima bord direkt på kullerstenen bidrar till den hemtrevliga, franskinspirerade stämningen. Med fokus på fyllda bovete-galetter och vetecrêpes, som båda kommer i många varianter, erbjuder restaurangen en ovanlig smakupplevelse till en varm sommarkväll.

Borgen Grand Café & Festsalar

Hemsida

Stilfullt vid strandkanten

I Uppsala är det svårt att finna mer anrika restauranglokaler än Borgen, som tronar över Fyrisån vid Jernbron. Detta avspeglas även i den uteservering som dukas upp vid stranden när våren nalkas. Närheten till ån passar väl in med den klassiska stämningen och maten utan att kännas pretentiös.

Domtrappkällaren

Hemsida

Historisk restaurangupplevelse

Borgens systerrestaurang ligger inrymd kring Domtrappan som först uppfördes på 1300-talet, och känslan av det historiska är en del av charmen. Trots att uteplatsen ligger precis vid gatan känns den privat, och då den är upphöjd från marknivå är det lätt att njuta av den öppna luften utan att känna sig iakttagen.

Ristorante Villa Romana

På italienskt vis

Om du vill njuta av sommar och sol på italienskt vis är det mot Villa Romana du ska styra dina steg. Hemmagjord, färsk pasta, vedeldade pizzor, saftiga köttbitar och fisk och skaldjur går att avnjuta på Gamla torget, tillsammans med ett glas väl utvalt vin från den långa listan. Det här är också ett säkert kort de lite regnigare dagarna, då uteserveringen är inglasad och är utrustad med parasoll.

Stationen

Hemsida

Europeisk flärd i farten

Det blir knappast mer centralt än Stationen, som ligger strax bredvid stationsbyggnaden. Trots det känns stämningen inte jäktad; snarare bjuder uteserveringen om våren in till att sitta ner och äta en lång lunch eller middag. Då restaurangen tar sin inspiration från kontinenten kan man åtnjuta såväl fransk mat som italienskt kaffe i solen.

Klang Market

Hemsida

I eftermiddagssolen

Från lunch till sen middag håller Klang öppet för hungriga och törstiga gäster. På den rymliga uteserveringen slipper du den allra starkaste solen; här har du nämligen både eftermiddagssol och utsikt över domkyrkan. Ta en drink med vännerna eller ät en lång middag – På Klang välkomnar man båda delar.

Åkanten

Hemsida

Guldläge

Precis intill Uppsala saluhall och domkyrkan hittar du den anrika restaurangen Åkanten, en utomhusrestaurang som håller öppet under de varmare månaderna. Här kan du avnjuta både lunch och middag eller hänga i baren och sippa på cocktails i solen.

Dog Bar

Stans första korvbar

Bira, bubbel och vurre – svårare än så behöver det inte vara för att det ska vara riktigt trevligt. Här har man skapat en enkel, opretentiös och avslappnad krog med en charmig utservering som lyses upp av mysiga lampor när timmen är sen.

Picnic Bar & Restaurant

Hemsida

Under parasollen

Hotellrestaurangen Picnic på Radisson Blu på Stationsgatan räds inte det färgglada och lekfulla, varken i mat eller inredning. Här njuter du av nordiskinspirerad mat och trevliga drinkar under de stora parasollen på uteserveringen, som bjuder på utsikt över staden och domkyrkan. Här serveras både frukost, lunch, brunch och middag. Eller så droppar du bara förbi på ett enkelt glas.

Tzatziki

Hemsida

Grekiskt vid ån

På Tzatziki avnjuter du grekisk mat precis intill Fyrisån, en perfekt svalkande plats under de varmaste sommardagarna. På menyn hittar du klassiker som moussaka, souvlaki, vinbladsdolmar och mycket mer från den grekiska matvärlden.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;