Den 21 november är det återigen dags för premiären av Beaujolais Nouveau. Här kan du vara med och korka upp årets första vinflaskor i Göteborg.
Varje år, den tredje torsdagen i november, släpps det lätta, franska vinet från regionen Beaujolais i Bourgogne – en tradition som inte bara firas flitigt i Frankrike. Även i Göteborg har många barer och restauranger hakat på premiären av årets skörd, som i år infaller den 21 november. För den som vill dricka Beaujolais Nouveau dagen till ära finns det flera ställen att välja bland.
Några som har fest är Bar La Lune i Vasastan. Här öppnar man upp årets vin till ett schysst pris, lagar fransk mat, spelar skivor och utlovar ljus, ljud och rök. Också på Fabel händer det mycket. Sommelieren Ben Hill häller upp nytt vin, det serveras tupplår, spelas skivor och blir dessutom officiell efterfest för Ankarsmedjans julbordspremiär.
Det går även att prova årets skörd hos Jesper på hörnet. Den lilla vinbaren har fått hem ett antal flaskor som de öppnar upp och serverar tillsammans med snacks, både med drop-in och bordsbokning. Olssons Vin, som betitlar sig “Göteborgs folkligaste vinbar”, serverar också Beaujolais Nouveau dagen till ära.
Fest blir det även på Robb i Majorna. Här firas det med Nouveau från Romain Zordan på Château de Grand Pré, samt en flight med fyra viner från fyra olika producenter. Både bordsbokning och drop-in. Suggan Vinbar är ett annat alternativ för den som vill dricka Beaujolais Nouveau i området.
I Kålltorp firar vinbaren Vinarium den årliga traditionen med en exklusiv vinprovning av Beaujolais Nouveau där de utforskar de senaste årgångarna. Bokning görs via hemsidan, mejl eller Instagram.
En liten bit söder om stan bjuder Hovås Kallbadhus in till en höstkväll vid havet med Beaujolais Nouveau och en franskinspirerad meny skapad av kökschefen.
Artikeln uppdateras löpande med tips på var du kan dricka Beaujolais Nouveau i Göteborg.