Guiden till Göteborgs bästa falafel

Guiden till Göteborgs bästa falafel

Den folkkära falafeln, med dess packning av friterade kikärtsbollar, krispiga pickles, spiskummin, vitlök, persilja och täcke av sesamsås, rullade först in i Sverige på 1980-talet. Kring 1988 slog portarna för de första haken upp i Malmö och i dag anses staden vara något av landets falafel-huvudstad. Men vänta lite nu, västkusten skulle väl inte gå under epitetet bästkusten utan detta kulinariska inslag från Mellanöstern? Nä precis, så i guiden nedan tipsar vi om riktigt bra falafel i Göteborg.

Innehållsförteckning
 1. Göteborgs bästa falafel
  1. Hjällbo Pizzeria – Hjällbos falafel-kung
  2. Sunset Falafel – Poppis i Vasastan
  3. Wieselgrensplatsens Falafel – Hisingens hemliga pärla
  4. Gothia Falafel Frölunda torg – Smått – och gott
  5. Dunder Döner – Turkisk snabbmatskultur
  6. Jalla House – Handgjord falafel på torget
  7. Det Vegetariska Köket – Stabil vego på Stigbergstorget
  8. Yalla Habibi – Matig falafel-meny

Göteborgs bästa falafel

Hjällbo Pizzeria

Hjällbos falafel-kung

Denna pizzeria, som huserar invid Hjällbos hållplats, var först i stan med kycklingkebab och man har även gjort sig ett namn för sin shawarmapizza. Inte nog med det, ägaren lockar även riktiga falafel-kännare. Publikdragaren är de nyfriterade bollarna som serveras i fluffiga bröd.

Sunset Falafel

Poppis i Vasastan

En klassiker i innerstan när det gäller friterade falafel är definitivt Sunset Falafel. Med adress där solnedgången sänker sig över Vasastan, serverar man krispiga och mycket välfyllda kikärtsbollar med tillhörande färskt bröd och inte minst en riktig hejare till sås.

Wieselgrensplatsens Falafel

Hisingens hemliga pärla

Även om den här minimala kiosken, som huserar på Wieselgrensplatsen, tycks sakna namn (måhända heter den Falafel mm.) så har den rykte om sig att servera Hisingens mer habila falafflar. Det som lockar, förutom färska kikärtsbollar, är det smakfulla priset.

Gothia Falafel Frölunda torg

Smått – och gott

Gothia Falafel sportar inte längre två adresser i Göteborg, då den i Nordstan har stängt. Men på Frölunda torg är det full fart. Stället är omtalat för såväl sin börek som service, och deras falafel med veganska såser hålls av somliga som godast i staden.

Dunder Döner – Falafel
Dunder Döner
Dunder Döner – Falafel
Dunder Döner

Dunder Döner

Sponsrad

Turkisk snabbmatskultur

På Dunder Döner kan du njuta av turkisk snabbmatskultur i form av döner kebab, men är du vegeterian, eller bara föredrar något grönt, finns även falafel på menyn. Här serveras maten i pitabröd, som tallrik eller i rulle. Ät på plats eller hämta med.

Jalla House

Handgjord falafel på torget

Orientalisk streetfood i allmänhet, och falafel i synnerhet, är vad gänget på Jalla House brinner för. I restaurangen på Gamlestads torg serveras den friterade godbiten i både bröd och skål, med tillbehör som hummus, valnötsröra, halloumi och tahini. Under sommaren kan du stöta på Jallas foodtruck lite här och var i stan, och på olika festivaler och event, och trucken går också att boka till privata fester.

Det Vegetariska Köket

Stabil vego på Stigbergstorget

I den här lilla kiosken, som stoltserar mitt på Stigbergstorget, serveras det stabila falaflar. Under lunchtid strömmar det kontorister, frilansare och andra hungriga vegetarianer och flexitarianer från området för att hugga tänderna i nyfriterade bollar med stunsigt bröd.

Yalla Habibi

Matig falafel-meny

Med adress vid Brunnsparken rymmer detta hak en imponerande bred meny. Förutom kebab, shawerma och meze (samt rätten Monster Plate) serveras välkomponerad falafel i en rad olika utföranden. Är du hungrig slår du till med nyss nämnda monstertallrik, eller en Grand Habibi. Ett tips är att pimpa din rulle med godbitar från meze-menyn.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;