Doris Salcedo - ett verk, 66 delar

Doris Salcedo är en av vår tids allra främsta skulptörer och Moderna Museet Malmö presenterar nu hennes första separatutställning i Skandinavien, Plegaria Muda. Det är en utställning som kommer att breda ut sig över hela Turbinhallen men som samtidigt består utav ett enda, helt nyproducerat verk i 66 delar.

Doris Salcedo har som få andra lyckats gestalta känslor av trauma och undertryckt sorg och hennes konstnärskap har engagerat människor över hela världen. Ett par skor från en försvunnen person eller vanliga möbler - så som en stol, ett bord eller en säng - har i hennes händer förvandlats till ett sorts alternativa minnesmonument, impregnerade med känslor av smärtsam frånvaro och inkapslandes en traumatisk förlust av mänskligt liv.

Under senare år har Doris Salcedo rönt allt större uppmärksamhet för sina monumentala installationer och arkitektoniska interventioner. År 2007 ställde hennes verk Shibboleth frågor om gränser, utanförskap och rashat och fick samtidigt - med sin 167 meter långa sprickbildning genom golvet på Tate Modern - både publiken och den internationella konstvärlden att häpna.

Trots att Doris Salcedo's konstnärskap är intimt sammanflätat med hemlandet Colombias konfliktfyllda historia och samtid, bygger det också på omfattande undersökningar av mänskliga konflikter i olika delar av världen och vid olika tider i historien. Med ett stillsamt och poetiskt - men samtidigt med kraft drabbande - språk undersöker hon våldet som universellt fenomen och skapar fysiska manifestationer av de outsägliga sår som följer i dess spår.

Moderna Museet | 21 maj - 4 september 2011 |