Drömlika installationer när Misaki Kawai ställer ut

Misaki Kawai är den japanska konstnären som ofta arbetar med motiv från populärkulturen. I höst kan ni se några av hennes verk på Malmö Konsthall och Galleri Loyal.

Kanske känner ni igen den numera New Yorkbaserade konstnären Misaki Kawai från Malmöfestivalen där hon skapade en tio meter hög våg i anknytning till skateboardrampen på Hamngatan. Som tur är blir detta inte det sista vi ser av Kawai, som ställer ut både på Malmö konsthall och Galleri Loyal i höst.

Det som kanske bäst kännetecknar Kawai är lekfulla motiv från västerländsk musik och ungdomskultur. Med material som dockhus, billiga plastleksaker, bitar av kläder, trä, papp och tyg bygger hon upp installationer som ofta hämtar inspiration från avlägsna platser som rymden eller framtida utopiska världar. Explosionen av färg, form, textur och mönster ger verken en närmast kalejdoskopisk effekt. De färgsprakande karaktärerna som återses i flera av verken skulle passa precis lika bra i filmens, musikens eller seriernas drömvärld. Kawais konst befinner sig hela tiden på gränsen till det banala med en underliggande humor som påminner oss om hur samhället fungerar.

Malmö Konsthall | 10 september - 27 november.
Galleri Loyal | 10 september - 29 oktober.