Gammal krogklassiker i Malmö väcks till liv

Pandemin har satt käppar i hjulet för flera restauranger runt om i landet, däribland den klassiska Malmökrogen Sture som tvingades stänga ner i fjol. Nu väcks den dock till liv igen, med en ny trio bakom spakarna. Planen är att öppna i september, skriver White Guide.

Sedan starten som Sturehof år 1912 har den anrika Malmökrogen haft flera krögare och kockar vid rodret. Under 2016 belönades Sture, som restaurangen hade kommit att heta då, med en stjärna i Guide Michelin efter att Karim Khouani från Ambiance à Vindåkra anställts. Stjärnan förlorades dock under 2019 och under 2020 tvingades man stänga igen på grund av pandemin.

Nu står en trio, bestående av krögaren David Kallós, arkitekten Jonas Lindvall och företagaren Kenneth Andrén, redo att väcka krogen till liv på nytt. Planen är att modifiera konceptet och förvandla den tidigare finkrogen till ett klassiskt brasserie med internationella influenser.

– Menyn ska innehålla krogklassiker, fräscha skaldjur och en bra fisksoppa. Det ska vara ett ställe som det är lätt att slinka in på, med en rejäl bar, men också ett ställe att fira på och gå till innan teatern. Det är många Malmöbor som har en relation till lokalen och som kommer att känna igen sig. Men vi vill samtidigt göra något helt nytt, det ska inte vara någon mossig nostalgitripp, säger David Kallós till White Guide.

Huruvida namnet Sture kommer att behållas, eller om det återigen kommer att bli Sturehof, är ännu oklart. Restaurangen med dess 60 sittplatser kommer att öppna i september på Adelgatan om allt går enligt plan.