Guiden till svenska restauranger i Malmö

Guiden till svenska restauranger i Malmö

I en tid då svenskarnas vardagsmat snarare har latinamerikanska (tacos) eller italienska (bolognese) smaker är husmanskost inte längre givet till vardags. Än mindre när man går ut för att äta. Om vi får säga det själva är husmanskost emellertid – om rätt tillagat – otroligt gott. Kålpudding, stekt sill, för att inte tala om köttbullar med brunsås och rårörda lingon. Det kryllar knappast av alternativ för den som vill gå till en traditionell svensk restaurang i Malmö, eller andra städer heller för den delen. Trots detta har vi lyckats sammanställa en guide till era bästa alternativ för klassiska svenska smaker, varav förvånande många råkar vara lunchrestauranger. Här är guiden till svenska restauranger i Malmö.

Innehållsförteckning
 1. Svenska restauranger i Malmö
  1. Bullen – Välbesökt Malmöfavorit
  2. Årstiderna i Kockska Huset – Nordisk meny i anrika lokaler
  3. Malmö Saluhall – Vilt eller fisk på Saluhallen
  4. Saltimporten Canteen – Husman deluxe
  5. Orvars Korvar – Pålitlig korvmoj
  6. Kolga – Omtyckt lunchkrog
  7. Svea Husmanskost – Husman inne i köpcentret
  8. Extratips: Brösarps Gästis – Omtalad äggakaka på Österlen

Svenska restauranger i Malmö

Bullen

Hemsida

Välbesökt Malmöfavorit

Restaurangen heter egentligen Två Krögare, men går i folkmun enbart under namnet Bullen. Få malmöiter skulle sannolikt ens veta vad du pratade om ifall du hänvisade till Två Krögare, medan i stort sett alla (okej viss överdrift) har en relation till Bullen. Lokalerna började användas som restaurang redan i slutet på 1800-talet. Idag serverar de en trogen skara stammisar öl och mat från en meny till viss del bestående av husmansklassiker, som stekt fläsk och kalvköttbullar med brunsås.

Årstiderna i Kockska Huset

Hemsida

Nordisk meny i anrika lokaler

Denna på samma gång mysiga och exklusiva restaurang huserar i några av Malmös mest anrika lokaler, vars historia sträcker sig ända tillbaka till 1600-talet. Bara miljön ger en känsla av svensk historias vingslag och vid sidan av sina obligatoriska franska rätter har de en helt nordisk meny bestående av till stor del svenska smaker.

Malmö Saluhall

Hemsida

Vilt eller fisk på Saluhallen

På Saluhallen blandas smaker från i stort sett hela världen, men bara lugn; du kan även äta bra husman här. Ta lämpligen sikte på Limhamns Kött & Vilt som i stort sett alltid har fina kötträtter tillagade på traditionellt svenskt vis. Är du snarare sugen på fisk och skaldjur? Traska tio meter bort till Söderholmens Fisk där du hittar räkmackor och diverse fiskrätter som, med visst överseende, kan kvala in som svenska klassiker.

Saltimporten Canteen

Husman deluxe

Detta må vara ett långskott men vi hävdar likväl med bestämdhet att Saltimporten Canteen ska vara med på listan över Malmös bästa svenska restauranger. Dels har det gång efter annan framhållits som ett av Malmös bättre lunchställen därtill av en recensent träffande beskrivits som ”tricksig husman”. Med sina säsongsbetonade råvaror blir smakerna i regel traditionellt svenska och med den rustika touchen får vi ett slags husman deluxe som såväl moderna finsmakare, som mer konservativa konnässörer, kan uppskatta.

Orvars Korvar

Pålitlig korvmoj

Det är måhända ”bara” en korvkiosk men vill du ha krämigt, hemmastompat potatismos med massor av tillsatt smör ska du beställa din mat på Orvars Korvar. De har förstås de vanliga 150-grammarna och bamsekorvarna på menyn, men också dagens rätt (gäller även kvällstid). Denna är i stort sett alltid en variant på köttfärsbiff med brunsås, lingonsylt och det redan omnämnda potatismoset. Må det vara pannbiff, köttbullar eller baconlindad köttfärslimpa.

Kolga

Hemsida

Omtyckt lunchkrog

Till Kolga går du för en rejäl lunch i klassiskt svenskt stuk. Här serveras dagligen två nya lunchrätter, sida vid sida med en större meny som gäller för hela veckan. På torsdagar är det givetvis ärtsoppa och pannkakor som gäller, och andra återkommande rätter är Kolgas hemlagade pyttipanna, slottsstek med gräddsås samt falukorv med potatis. 

Svea Husmanskost

Hemsida

Husman inne i köpcentret

En bit in i köpcentret Mobilia hittar vi Svea Husmanskost, vars namn skvallrar om vad för typ av mat som serveras här. På menyn väljer du bland svenska husmansrätter som köttbullar med mos, pyttipanna och isterband, samt andra populära rätter från Europas olika hörn. Vill du avsluta med något sött serveras både pannkakor och ostkaka.

Extratips: Brösarps Gästis

Omtalad äggakaka på Österlen

Är du beredd att ta en utflykt till Österlen – närmare bestämt till vackra Brösarp med sina backar? Då ska du besöka Brösarps Gästis som är en traditionell gästgivargård med lång tradition. Såväl miljö som meny är starkt präglad av svensk matkultur och främst omtalade är de för sin gigantiska skånska äggakaka, med fläsk och lingon. Få klarar av att äta upp hela anrättningen, men gör gärna ett försök. Det är nämligen just så här en äggakaka ska smaka!

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;