Irving Penns Skiftande världar på Moderna Museet

För första gången i Öresundsregionen presenteras ett rikt urval av Irving Penns fotografier från några av hans mest kända bildserier. Hans nyskapande mode-, porträtt- och stillebenfotografier gjorde Irving Penn till en av vår tids ledande fotografer. Karriären spänner över 60 år och kännetecknas av en sval och avskalad inställning till mediet. Med närmare 90 fotografier samt exempel på hans arbete för en rad publikationer presenterar utställningen på Moderna Museet Malmö ett brett spektrum av Irving Penns konstnärskap.

Irving Penn (1917-2009) betraktas som en av vår tids ledande fotografer, verksam inom både det kommersiella och konstnärliga fältet. 1985 tilldelades han det internationella fotografipriset Hasselbladspriset. Genom distinkta verkserier utvecklade Irving Penn en stil som känns igen på detaljskärpa, minutiös noggrannhet och ett minimalistiskt formspråk. Utställningen Skiftande världar presenterar fotografier ur hans mest kända verkserier och spänner över en period om drygt femtio år. Merparten donerades 1995 till Moderna Museet av honom själv till minne av hans svenskfödda fru Lisa Fonssagrives-Penn.

Skiftande världar är en bred presentation av Irving Penns arbete där det konsekventa uttrycket som kännetecknar hans fotografier tydligt framkommer. Samma nyfikenhet och känsla för detaljer genomsyrar hans arbete, oberoende av motivbild. Att diskutera dikotomin mellan kommersiellt och konstnärligt arbete blir närapå överflödigt när det gäller Irving Penn. Han balanserade ständigt på gränsen och lät det ena främja det andra. Erfarenheten och hans bakgrund som utbildad målare tog han exempelvis med sig när han för ett etablerat modehus fick i uppdrag att göra deras annonser som trycktes i bland annat Vogue - en tidning som Penn var knuten till under större delen av sin karriär.

I efterkrigstidens New York passerade flera kulturpersonligheter Irving Penns studio. Den osäkerhet som rådde i världen, efter ett världsomspännande krig, förstärktes genom att porträttera de till synes odödliga celebriteterna instängda i ett trångt hörn i Penns studio. Penn har även berättat att detta hörn skapades utifrån hans egen känsla av ojämlikhet inför de kända personerna. Också mindre kända personer fick ta plats framför Irving Penns kamera, bland annat småföretagare från London och Paris, och Hell's Angels-medlemmar från San Fransisco. Livets förgänglighet syns tydligt i flera av de stilleben Penn tog under sin karriär - ofta på uppdrag av modehus, men även i egna projekt.

De till synes varierande bildserierna som utgör Irving Penns arbete och som presenteras i Skiftande världar knyts samman av en nyfikenhet och ett begär, och av en önskan om att avbilda de skilda subjekten på ett likartat, finkänsligt och detaljerat sätt. Och det görs genom att lyfta in allt i samma miljö. De olika bildvärldarna möts och konstrueras bokstavligen i samma neutrala rum - i Irving Penns studio.

Utställningen pågår 16 juni - 2 september 2012 på Moderna Museet.