Kalifornisk gatukonstnär på Malmö Konsthall

Chris Johanson är konstnären vars verk hämtar inspiration från den kaliforniska skateboard- och graffitikulturen. Nu ställer han ut på Malmö Konsthall.

Chris Johanson började sin karriär med att måla skateboards och göra affischer och flyers till sina vänner. Idag arbetar han med allt från måleri och film till installation och musik. Från att tidigt ha använt platser som varuhus, bokhandlar och gatumiljöer ställer han numera även ut på etablerade gallerier och museer. Verken är ofta humoristiska och ger knivskarpa kommentarer på det amerikanska samhället.

Bildspråket känns igen från seriernas värld med massor av färg, humor och fantasi. Eftersom han fortfarande ser sig själv som en outsider i konstvärlden utgår han inte från några givna gränser. Hans text får inte plats i de för små pratbubblorna, färgen spiller ut utanför konturlinjerna och de strama taveldukarna byts ofta ut mot ihopsnickrade ramar. Hans konst är lika nyskapande som glädjespridande och visar att det går alldeles utmärkt att göra hippiekonst även på 2010-talet.


10 september-27 november | Malmö Konsthall