Kinesisk mästare på Louisiana

Ai Weiwei är het i konstvärlden. Så het att han räknas till en av världens mest omtalade konstnärer. Hans konst kan du just nu se på Louisiana. Ai Weiwei själv får inte lämna Kina.

När den kinesiske konstnären Ai Weiwei sattes i husarrest var det nära att det inte blev någon utställning. Tanken var att Weiwei skulle skapa helt nya verk för Louisiana. Istället fick utställningen byggas kring äldre verk. Weiwei är känd för att vara både konstnär och aktivist. Hans konst behandlar ämnen som yttrandefrihet, ekonomisk makt, internet, den enskilda människans rättigheter och bristen på demokrati i Kina.

I museiparken visas den 7 meter höga Fountain of Light som påminner om en gigantisk kristallkrona. Installationen är en parafras av Vladimir Tatlins 400 meter höga torn som skulle representera det nya Ryssland och föra människor till en lysande framtid av kommunism. Monumentet som var tänkt att stå färdigt lagom till den tredje kommunistiska internationalen byggdes aldrig. I Weiweis parafras har den sovjetiska framtidsikonen reducerats till en vackert upplyst illusion.

Inne i museibyggnaden visas installationen Forever (bilden) som anspelar på den massproducerade cykeln som efter den kommunistiska revolutionen skulle föra kineserna från det traditionella jordbrukssamhället till framtidens Kina. Men cyklarna i Weiweis installation leder inte framåt utan runt som i ett kretslopp. Sammanlänkade på ett sätt som omöjliggör att någon av cyklarna kan plockas bort utan att förstöra den kollektivistiska helheten. För säkerhets skull har pedaler och styren monterats bort.

På utställningen visas även dokumentärfilmen Fairytale där 1001 kinesiska medborgare tas till Kassel för att se hur de upplever sin nya miljö. Weiwei anser nämligen att det är just förändringar och nya förutsättningar som kan bana väg för ett bättre samhälle. Dessutom visas två andra av Weiweis uppmärksammade dokumentärfilmer och en 35 minuter lång intervju som gjordes med konstnären i december 2010.

18 nov 2011 - 12 feb 2012 | Louisiana