Kortfilmsfestival på Inkonst

Future Shorts är världens största nätverk för kortfilm. I höst visar de kortfilm från hela världen i klubbrummet på Inkonst.

Hösten ser ljus ut för film i Malmö. En av höjdpunkterna är kortfilmsfestivalen Future Shorts som första torsdagen i varje månad visar inspirerande kortfilm i klubbrummet på Inkonst. Konceptet i Malmö bygger på en skön blandning av kortfilm, musik och barhäng. Det blir ett urval av de bästa internationella kortfilmerna från såväl nya som etablerade filmskapare.

Den första december blir det film på bredden, på tvären och på längden med filmer från Grekland, Brasilien, Argentina, Storbritannien, USA och Sverige. Det handlar om kärlek, komik, drömmar, realism och framtid.

Program

Thursday
Regi: Mattias Hoegg, Storbritannien, 2010
En vardaglig kärlekshistoria som tar plats i en nära förestående framtid där koltrastar kämpar mot teknologi och strömavbrott.

Medium rare
Regi: Stefan Stuckert, Storbritannien, 2007
Carl flyr från ett mordiskt gäng. Han finner skydd i en restaurang där en vacker kvinna sitter ensam och äter. De subtila fällorna som ryms i åtrå är dock på god väg att läggas ut. Filmen är baserad på "Zwei bei tisch" av Hans Herbst.

Ralph
Regi: Alex Winckler, Storbritannien, 2008
Den kärlekskranke 16-åriga Ralph åker ensam till Marseille för att hitta sin bästa vän Clare och tala om för henne hur han egentligen känner.

13 1/2
Regi: Haris Vafeiadis, Grekland, 2010
Aphrodite är tretton och ett halvt år. Hennes vänner kallar henne för Tin-Tin. Aphrodite är kär i Lou. Aphrodite vill växa upp och bli äldre.

Kids might fly
Regi: Alex Taylor, Storbritannien, 2010
En film om unga människor i östra London. Filmen söker efter realism och ärlighet.

Traumdeutung
Regi: Lauri Warsta, Storbritannien, 2010

Drömmar, ekorrar och videoband. En man drömmer om ekorrar och påbörjar en utredning av förekomsten av ekorrar i andra människors drömmar. Traumdeutung är en animerad film om den globala drömbanken och den stegar på gränsen mellan dokumentär och surrealism.

Divino freestyles
Regi: Fábio Yamaji, Brasilien, 2009, Dokumentär
Divino ("gudomlig") kan berätta historier och gör det med oförställd tillfredsställelse. Dessutom gör han det fort. Under en freestylad verbal attack av ord, en teknik han lärde sig av sin 102-åriga farfar, presenterar han sin filosofi på bara några minuter, bestående av lustiga livsberättelser, anekdoter och visdomsord.

Händelse vid bank
Regi: Ruben Östlund, Sverige, 2009
Ett detaljerat och humoristiskt iscensatt misslyckat bankrån. I en enda tagning återger de runt 100 skådespelarna minutiöst händelsen som tog plats i Stockholm 2006. Regissören Ruben Östlund bevittnade själv, tillsammans med producenten Erik Hemmendorff, incidenten då de var på väg till Svenska Filminstitutet. Filmen ifrågasätter hur rån egentligen går till och hur de egentligen borde återges. "Att göra 'Händelse vid bank' är ett sätt att korrigera den falska bilden av rån som skapas nästan dagligen genom filmer från Hollywood" säger Östlund. Vinnare av Guldbjörnen vid Berlinale.

Luminaris
Regi: Juan Pablo Zaramella, Argentina, 2011
Inspirerad av den argentinska instrumentala tangolåten "Lluvia de Estrellas" (Stjärnfall), handlar "Luminaris" om en man som lever i en värld som kontrolleras av ljus. Varje dag vaknar invånarna i en fiktionsvärld upp och tvingas, som genom en övernaturlig kraft, av solljuset till sina arbeten. I en blandning av olika Stop Motion-tekniker kombinerar denna surrealistiska film en stil som liknar Art Deco med Black Cinema. Vinnare av Publikpriset vid Annecy International Animation Festival.

God of love
Regi: Luke Matheny, USA, 2010
En dartkastande jazzsångare är kär i sin trummis, men hon har bara ögon för hans bästa vän. En dag ingriper dock högre makter. Filmen vann en Oscar för Bästa Kortfilm 2011.

1 december | 19.00-22.00 | Inkonst | 60:-