Malmöfestivalen går av stapeln den 9–16 augusti, vilket innebär att man har en vecka på sig att smaka på mat från världens alla hörn. Det som väntar är bland annat en vinbar i regi av en helt ny aktör på Malmös restaurangscen, en miniservering med det spännande konceptet ”mapo dog” på menyn, ceviche och heta tacos.
Malmöfestivalen har presenterat matprogrammet för 2024, vilket visar att det finns flera smaksensationer att se framemot. Besökarna brukar nämna just mat som en av de saker som de uppskattar mest med festivalen och intresset från restauranger, krögare och food trucks är också stort. I år deltar 62 aktörer, varav 38 från Skåne, och dessutom är 25 av dem helt nya i sammanhanget.
Vinbar och miniserveringen Ulla
Bland årets nyheter hittar vi Vinbaren Gustav. En spännande popup där alla vinälskare kan njuta av viner på fat, klassiska snacks men också matiga mackor. Bakom står tre av Malmös mest kända vinprofiler, som i höst öppnar en ny verksamhet i Varvsstaden.
I början på Södra Tullgatan öppnar festivalen miniserveringen Ulla, som drivs av Pink Head Noodle Bar. Förutom hyllade nudelrätter kommer de att lansera konceptet ”mapo dog” – den omtalade sichuanrätten mapo tofu serverad i korvbröd. Gustavserveringen mitt på torget blir i år mer färgglad och lekfull och sköts av Malmöbaserade Maya Villa Margarita. Här kan festivalbesökarna äta heta mexikanska klassiker, samt uppfriskande fiskrätter som ceviche tostadas, i skuggan under träden.
Sushiburgare, pizza och glass från Österlen
Sushi Mont presenterar sushi på ett helt nytt sätt. I stället för den klassiska biten inlindad i ett noriblad kommer sushin i burgarformat. Sölvesborgsbaserade Pinsavagnen är en food truck som serverar den italienska maträtten pinsa, som brukar beskrivas som en blandning av pizza och focaccia. Från Stockholm kommer Alo Brasil som har koll på coxinha, en populär streetfood-rätt i Brasilien. Här kan man även testa rotväxten kassava, som kan fås med både champinjoner, oumph och korv.
Om man vill svalka sig bör man inte missa Olaols Gelato från Österlen, som lockar med dagsfärsk gelato och sorbet. Stanna även till för Nenna Food Trucks ekologiska surdegslangos, eller besök skånska Gårdsfisk spännande koncept kring fisk.
I år har Malmöfestivalen även öppnat upp möjligheterna för dryckesproducenter att bli en del av festivalens matutbud. Precis som i fjol drivs serveringen på Stortorget av Freda49, där det i år är olika burgare i briochebröd och friterad kyckling som gäller. På Lördagsplan vid Stadsbiblioteket sköter Boulebar mat och dryck i anslutning till cirkustältet Manegen. Förutom gratis boule så utlovar man goda crepes och grillad merguez. Kiosko Import öppnar en friteria i östra Slottsparken och kommer enbart att bjuda på rätter som friterats tillsammans med baskisk cider.
Läs om festivalens musikprogram: Malmöfestivalen 2024: Här är alla artister som spelar