Source Code gör sci-fi av Måndag hela veckan

Det var många som förvånades när Duncan Jones, David Bowies son, för några år sedan långfilmsdebuterade med den extremt välregisserade psykologiska sci-fi-thrillern Moon. Nu är regissören tillbaka med ytterligare en science fictionberättelse som kommer att vrida till psyket på många i biosalongerna, i Source Code lånar han det cirkulära narrativet från Måndag hela veckan för att berätta sin explosiva thriller.

Marinkårssoldaten Colter Stevens vaknar upp i en främmande mans kropp på ett tåg och inser att han har åtta minuter på sig att desarmera en bomb som finns gömd någonstans ombord och hitta terroristen som står bakom dådet. Mittemot honom sitter den främmande mannens flickvän och runt omkring kan vem som helst vara den skyldige. Efter åtta minuter exploderar bomben och episoden börjar om. Om och om igen.

Filmen skulle kunna bli tråkig och repetetiv, men Duncan Jones balanserar galant flera parallella storys intill varandra, låter ramberättelsen flika in i denna absurda verklighet samtidigt som han bygger relationsdrama mellan Colter Stevens alterego och hans flickvän. Source Code är en film som drar nytta av genrens alla möjligheter för att berätta en omöjlig historia.

Source Code har biopremiär onsdagen den 3 augusti.