Timo Vuorensola lät publiken finansiera nazistkomedi

Timo Vuorensola är filmregissören som lyckades få sina fans att investera närmare en miljon euro i hans sci-fi-komedi om rymdnazister. Nu går Iron Sky, som var för vansinnig för de stora filmbolagen, upp på svenska biografer.

- Vi hade ju provat på crowd sourcing med min tidigare film, så när vi började arbeta med Iron Sky blev det naturligt att låta publiken delta i projektet redan från början. Vi började med att sälja t-shirts och merchandise för filmen och skrapade ihop lite pengar här och där, men när vi kommit en bit på vägen insåg vi att vår budget inte skulle räcka till. Vi hade lyckats knyta till oss en väldigt stor skara fans, men hade inga pengar att göra en film åt dem för. Så då frågade vi dem helt enkelt om de kunde tänka sig att investera i filmen, vi fick ihop nästan en miljon euro på det viset och det stora intresset gjorde även att flera aktörer i filmbranschen blev mer benägna att investera de med.

Men fansen bidrog inte bara med pengar, när Timo Vuorensola öppnade den kreativa sidan av projektet för publiken fick han ögonblickligen ett stöd som han knappast kunnat räkna med.

- Vi hade gjort klart redan från början att den här filmproduktionen inte hade något med demokrati att göra. Produktionen av Iron Sky var en diktatur, jag bestämde allt. Fansen fick gärna investera hur mycket pengar som helst, men när det kom till kreativa beslut var det alltid jag som hade sista ordet. Men vi var också väldigt tydliga med att vi var öppna för publikens idéer, och i flera fall tog vi hjälp av dem när vi behövde hjälp med delar i projektet. Det är några av våra mest hängivna fans som hjälpt oss designa flera rymdskepp, som skrivit text och melodi till rymdnazisternas nationalsång och som ritat fiktiva filmaffischer som skulle sitta utanför en biograf i filmen. Men deras ekonomiska investeringar fick aldrig något inflytande över mina kreativa beslut, konstaterar Timo Vuorensola.

Beslutet att låta publiken finansiera en del av filmen gjorde snarare att Vuorensola fick större kreativt spelrum än om han vänt sig till traditionella finansieringsmetoder.

- Vi gjorde det väldigt klart vilka villkor som gällde och det var aldrig några fans som krävde något annat. Om man skulle gå till en förläggare med samma krav skulle de bara stirra på dig som om du var vansinnig och kräva att filmen skulle göras på deras villkor istället. Genom att kombinera crowd funding med traditionell finansiering lyckades vi behålla den artistiska och ekonomiska friheten i våra egna händer.