Tongivande konstnärer i storsatsning på Moderna

I höst öppnar Moderna Museet i Malmö sin hittills största samlingsutställning. Med flera verk av tongivande konstnärer som Henri Matisse, Nils Dardel och Pablo Picasso blir utställningen en av höstens höjdpunkter.

När Moderna Museet Malmö öppnar sin hittills största samlingsutställning får vi se flera tongivande konstnärers verk prydda de vitmålade väggarna. Bland de dryga hundratal verk från perioden 1900-1950 är två av de självklara höjdpunkterna Apollon av Henri Matisse och Den döende dandyn av Nils Dardel. Utställningen rymmer även verk av flera andra tongivande konstnärer som Constantin Brancusi, Alexander Calder, Siri Derkert, Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén och Paul Klee.

I centrum för utställningen står intresset för utomeuropeiska kulturer under 1900-talets första hälft och det fruktbara samarbetet mellan bildkonstnärer och aktörer inom dans och performance under samma tidsperiod. Ett exempel på detta är de alternativa rum - såväl konstnärliga som transnationella och könsöverskridande - som europeiska konstnärer sökte i kontakten med Nordafrika och Asien under 1900-talets första decennier. För att understryka kopplingarna mellan olika konstformer blandas filmklipp med måleri, skulpturer och fotografier. Blandningen visar även hur intresset för "de andra" och för orienten korsar olika konstformer och återses inom såväl dans och performance som bildkonst.

Tisdag-söndag, 15 oktober-5 februari | Moderna Museet | Entré: vuxen 50 kr, de med rabatt 40 kr, gratis under 18 år.