Urban Balkan och Damir Imamovic Sevdah Takht [BA]

Urban Balkan presenterar en av Bosniens och Hercegovina främsta Sevdah-artister Damir Imamović. Efter både ett framgångsrikt soloprojekt och ett eget trioband tar Damir Imamović en ny vändning med sin uppsättning; Damir Imamović Sevdah Takht.


Söndag 18 november · kl 20-22:30 · förköpsbiljetter 280 kr (+avg) via www.kulturcentralen.nu

Urban Balkan presenterar en av Bosniens och Hercegovina främsta Sevdah-artister Damir Imamović. Efter både ett framgångsrikt soloprojekt och ett eget trioband tar Damir Imamovic en ny vändning med sin uppsättning; Damir Imamović Sevdah Takht.

Sevdah betyder kärlek, och Sevdalinka är ett sätt att beskriva själen. Denna melankoliska sångstil, mycket karakteristiskt för Bosnien och Hercegovina, men med orientaliska rötter, uttrycker längtan, passion och obesvarad kärlek.

Ordet "Takht" är av persiskt ursprung och betecknar en scen, en tron, eller ett podium. På bosniska, kroatiska och serbiska, blev det bevarat som Tahta vilket betecknar ett podium och Tahtali som betyder platt sång. Detta är i vår nutid en av de viktigaste rötterna inom musikgenren Sevdah.

Damir Imamovic Sevdah Takht korsar gränserna mellan existerande genrer och hämtar inspiration från olika traditioner. Efter två mycket framgångsrika skivor med Damir Imamovic Trio och ett par soloalbum, tar Damir tillsammans med sitt nya band ett nytt steg i den fortsatta utforskningen av Sevdah-genren.

Vid sin sida i Sevdah Takht har Damir Imamović den här gången:

Nenad Kovacic (född 1982, Zagreb, Kroatien) - En trumslagare och utforskare av rytmer med bred erfarenhet och inspiration från Balkanmusiken. Hemma i Zagreb driver han en skola som inriktar sig på afrikanska rytmer. Dessutom skriver Nenad musik för teater samt film och är medlem i flera världsmusikband i sin hemstad.

Ivan Mihajlovic (född 1980, Kladovo, Serbien) - En av de mest spännande unga basister på Belgrads musikscen. Förutom att han har medverkat i ett flertal band skriver han även musik för film och teater.