Vikingaepos på Malmö Opera

Det har gått 110 år sedan operan om det magiska svärdet Tirfing visades för första gången. Nu har den nypremiär på Malmö Opera.

När Wilhelm Stenhammars Tirfing visades på Kungliga Operan under tre säsonger 1899-1901 blev det en publiksuccé. När den nu 110 år senare sätts upp på Malmö Opera har det de gamla handskrifterna överförts till modernt notmaterial.

Tirfing handlar om en kvinna som efter sin fars död besöker hans grav för att hämta sin arvslott. Det är bara det att arvslotten inte är något mindre än den nordiska mytologis magiska svärd Tirfing. För att få svärdet måste hon lova att leva resten av livet som man och inte berätta för någon att hon är kvinna. På Malmö Opera utspelar sig händelserna i den tid då operan skrevs och den svenska nationalromantiken gjorde att vikingar var på högsta modet. Så är det som bekant inte längre, vilket gör att det är extra imponerande att se att nytolkningen av Tirfing inte bara är lätt att ta till sig utan fortfarande högst aktuell. Operan handlar nämligen om att våga gå emot strömmen och ifrågasätta vad man får lova att göra som kvinna - och även om det har hänt en hel del sedan både vikingatiden och Erfings premiär är det ämnen som fortfarande är aktuella.


15 oktober - 6 nov | Malmö Operan