"Rose femårsjubileum blir en fest för gästerna"

Tom Cruise, Jay-Z och Kanye West är några av dem som har varit där. Nu fyller nattklubben Rose fem år och planerar stor jubileumsfest - för alla sina gäster. "Det blir fokus på gästerna, vi kommer vilja tacka dem på vårt sätt", säger ägaren tillika klubbveteranen Robert Hållstrand som även grundat ställen som Kharma, Village och Nox i Stockholm.

Sedan Rose slog upp dörrarna mittemot Berzelii park för fem år sedan har klubben lockat stora namn och haft fullsatta salonger. Femårsjubileet blir en fest till alla som varit där, inte bara kändisarna, men vad som händer under kvällen är hemligt.

- Det blir en hel del upplevelser som förklarar våra fem år. Man kommer förstå när man kommer att det är det här som har hänt under fem år, säger Robert Hållstrand.

Rose har inte minst gjort sig känt för att agera festlokal åt stora gäster som Justin Timberlake, Timberland, Jay-Z och Kanye West under deras besök i Stockholm. När Hållstrand fick ett samtal om att hans egen idol Tom Cruise ville ha privatfest för 150 pers på Rose trodde han först inte att det var sant.

- Det har varit sjukt stort! Alla var roliga på olika sätt för alla hade olika inriktningar på sina evenemang, säger han och tillägger att han aldrig gått ut stenhårt i pressen med stora namn. Något som också gjorde det lite prekärt att få dit exakt 150 personer en kall tisdagskväll utan att avslöja att Tom Cruise skulle dyka upp för en filmlansering.

Att bjuda in Jay-Z och andra hiphop- och rnb-stjärnor har också tilltalat klubbägaren som gillar exklusiva fester i smoking-stil. Det har varit både moget och coolt med bling bling-gästerna, säger han; helt i hans egen smak.

- De är lite kaxiga och ska ha tio femton vakter och ställa sig i ett hörn, men det skiter jag i. Det blir en rolig fest, skrattar Hållstrand.

Vill satsa på helheten

Trots stjärnglansen har tanken varit att satsa på helhet och service samt en lite äldre målgrupp. När Justin Bieber var på besök fick han möta svimfärdiga beliebers på ställets onsdagsklubb som drivs av Hållstrands bror. Bieber var helt enkelt för ung för helgklubben på Rose.

Hållstrand har för egen del fyllt 40 och precis fått barn, och nu driver han även klubben Fou med inriktning på runt 35 år i snitt.

- Det har varit det tuffaste. Det är ju lite kaxigt att säga "25 är lite ungt", påpekar Hållstrand.

Vad gäller gästlistor är han däremot inget fan.

- Jag tror inte på konceptet att du måste finnas på gästlistan. Det måste vara skittrist att bara träffa samma människor hela tiden. Däremot tror jag man ska hålla åldern, det är det enda jag tror på, säger Hållstrand.

Själv drev han sin första klubb innan han ens var myndig, och sedan dess har det blivit ett antal ställen på CV:t. Utöver Stureplansklubbar som Nox, The Plaza Club, Kharma (även Oslo och Gotland) och Village ligger Hållstrand dessutom bakom mingelbildernas mecka, finest.se. Han har även varit delägare i Story Hotel, och ett nytt hotell finns på agendan.

Men nu ska han utveckla Rose och även börja hålla öppet sju dagar i veckan. Främst handlar utvecklingen om att förvalta det som redan finns. Han jämför med restauranger som Konstnärsbaren (KB), Teatergrillen och Operakällaren.

- Om gardinen blir smutsig så kommer vi kanske inte byta färg på den utan byta till exakt samma gardin fast ny. Så kommer vi på sikt att göra med lokalen. Så att man känner att det här är Rose, samtidigt som det växer fram nyheter sakta men säkert.

Och det är inte bara tidlös inredning som har fått utmärka klubben. Rose har medvetet skippat creddiga dj:s för att satsa mer på själva stämningen. Att Hållstrand hyser förakt för kaxig klubbattityd är en sak som är säker - det är klubben och inte gästen som ska vara tacksam för att gästen är där, menar han.

Nu är det dags att visa det också. För att ge tillbaka lite extra har han anlitat pr-byrån Micael Bindefeld som agerat bollplank inför festen.

- Jag har sagt att jag vill tacka gästen för det vi har blivit och gå ut med det ganska stort. Det är det vi har jobbat med de här åren, det är de mjuka värdena som är viktigast, avslutar Hållstrand.