Albin Wessman och Adam Dahlberg öppnar Solen. Albin Wessman och Adam Dahlberg öppnar Solen.

Adam & Albin öppnar restaurang Solen

Linn Wiklund Wandrup, Thatsup
Linn Wiklund Wandrup

Under våren kommer vi att få ta del av ännu en krogsatsning från kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman. I april öppnar de restaurang Solen, en gastronomisk destination som hämtar sin inspiration från diverse soldränkta matparadis, som exempelvis Tel Aviv, Santa Fe, Oaxaca och Neapel. 
– Solen ska vara en mötesplats för människor som älskar livet, mat och kultur, säger Adam och Albin.

Solen kommer att ligga i Slakthusområdets nya mat- och kultursatsning Hus 26, som även det drivs av den Guide Michelin-prisade kockduon. Idén med Solen är att skapa en tillgänglig och avslappnad krog där värmen är genomgående i hela menyn, från tillagning till arkitektur och atmosfär.

– Solen är vår tolkning av en stökig och familjär volymkrog i Los Angeles. Menyn består av vad vi i köket skämtsamt kallar “solens mat”, en samling av de bästa rätterna vi inspirerats av från våra många resor söderut och skapat enligt vår egen prisma, säger Albin Wessman.

Matlagningen är fritt inspirerad av råvaror, rätter och tillagningssätt från köken i Mexiko, Mellanöstern, Italien och Kalifornien – med stort fokus på värme, rök och eld. Här kombineras vedeldat, kolgrillat och den klassiska öppna spisen för att ta fram olika smaker och texturer.

Det kommer att serveras olika typer av smårätter att dela på samt sprödbakad pizza, handgjord pasta, hängmörat kött, mycket grönt, intensiva kryddor och söta bakverk. Dryckesmenyn erbjuder cocktails från baren, även dessa inspirerade av soldränkta regioner, samt viner från den egna vinkällaren, som är fylld av naturliga viner och soliga appellationer.

– Alla våra restauranger, från Adam/Albin, Ön och Misshumasshu, har varit drömprojekt utifrån sina olika koncept och gastronomiska ambitioner. Vår styrka ligger mycket i att vi vågar satsa på det vi vill och brinner för, där kontrasterna varit en stor drivkraft och inte minst ett vinnande koncept, säger Adam Dahlberg.


Illustration av Daniel Carlsten.

Arkitekturen, som har en stor del i att skapa den atmosfär Adam och Albin är ute efter, följer idén om himlakropparnas omloppsbanor kring solen och således välver sig väggar och möbler med en lager-på-lager-effekt, till ett cirkulärt rum. Restaurangen erbjuder 150 sittplatser. Solen beräknas öppna i april.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.