Bonniers Konsthall ställer ut Susan Philipsz Lost in Space

Bonniers Konsthall ställer ut Susan Philipsz Lost in Space

Johanna Lagerkranser, Skribent SE, Thatsup Johanna Lagerkranser, Skribent SE, Thatsup
Johanna Lagerkranser

Susan Philipsz ljudkonstverk har gjort henne till en av Storbritanniens mest kända samtida konstnärer. Just nu visar Bonniers Konsthall hennes soloutställning Lost in Space, ett nytt verk skapat speciellt för Bonniers Konsthall. Verket baseras på Karl-Birger Blomdahls operatolkning av Harry Martinssons dystopiska epos Aniara från 1956.

Lost in Space är Susan Philipsz första mer omfattande filmverk och har gjorts på plats i Sverige med Gösta Reiland som fotograf och Nils Ljunggren som producent. Handlingen utspelar sig på den enorma rymdfarkosten Aniara, som ska transportera 8 000 människor till Mars, bort från en jord skadad av miljöförstöring och kärnvapenkrig. Under färden förlorar Aniara sin kurs och fortsätter ut ur vårt solsystem och in i det okända.

Med tonsättaren Karl-Birger Blomdahl, vars 100-årsjubileum firades förra året, blev Aniara den första operan med inslag av elektronisk musik tillsammans med jazz, cabaret, psalmsång och 12-tonsmusik. Susan Philipsz har isolerat stråksektionen i en komposition och spelat in den separat ton för ton. I den nya filmen cirkulerar kameran kring en ensam violinist som spelar första violinstämman ur Aniara ton för ton. I konsthallen har varje ton sin egen högtalare. Där de andra instrumenten skulle spela blir det tystnader och avbrott. Tonerna blir som en morsekod genom rymden från en nödställd astronaut.

Utställningen inkluderar också en serie verk som fördjupar gestaltningen av människans försök att kommunicera över avstånd och den oändliga rymdens farliga dragningskraft. Samtidigt visas en utställning i konsthallens bibliotek som presenterar bakgrunden och nyckelpersonerna i Susan Philipsz arbete. Här kan man ta del av böcker, tidningsklipp, bilder, filmer och ljud som ger fördjupning i Harry Martinson, Karl-Birger Blomdahl och Susan Philipsz.

Ett omfattande program med föreläsningar och performance arrangeras i samband med utställningen. Dessutom gör Bonniers Konsthall tillsammans med Art and Theory Publishing en publikation i form av en vinylbox med tillhörande text- och bildmaterial.

Susan Philipsz finns representerad på bland annat MoMA, Guggenheim och Tate Britain.

Läs även: Programkvällar om rymd och modernism på Bonniers Konsthall

Mer information: Bonniers Konsthall

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.