Bores vill få svenska folket att uppskatta gatuköket igen

Bores vill få svenska folket att uppskatta gatuköket igen

Linn Wiklund Wandrup, Thatsup
Linn Wiklund Wandrup

Bröderna Carl-Gustaf Forssbeck och Carl-Henrik Forssbeck hade länge funderat över den svenska gatuköksscenen och vart den tagit vägen. Gatuköket har för många sedan länge tillhört tradition och varit en cool och kulturell mötesplats, men i takt med utvecklingen inom restaurangbranschen har det försvunnit. När de såg sitt lokala gatukök omvandlas till en thaikiosk fick de nog, det var dags att upprätta gatuköket - och konceptet Bores var fött. Nu är de här för att #reclaimthegatukök.

CG och CH (eller Carl-Gustaf och Carl-Henrik som de egentligen heter) är bröderna som alltid haft en förkärlek till god mat och goda burgare. CG har god erfarenhet inom branschen då han sedan tio år tillbaka drivit CGs Streetfood i Danderyd, och CH sitter på värdefulla egenskaper inom entreprenörskap och IT-branschen. För första gången väljer de nu att slå sina huvuden ihop och bygga Bores under bolaget The True Bröderna Brothers AB (TTBros) med en stor expansionsplan runt om i Sverige.

- Vårt mål är att komma upp i 80 enheter i Sverige, men det finns också planer på en internationell expansion. Det vore magiskt att öppna ett klassiskt gatukök på Manhattan, säger Carl-Henrik, CEO Bores.

Carl-Henrik Forssbeck

Innan sommaren öppnar Bores upp sin andra enhet på Sveavägen och sedan ett halvår tillbaka finns de i Vallentuna norr om Stockholm. Planen är att öppna ytterligare 4 enheter under hösten och ytterligare 10 enheter nästa år, 2019. Bores mission är att återerövra Sveriges gatukökskultur genom att sätta en ny standard med ett modernt bildspråk och snygg design, men framför allt vällagad mat som attraherar många.

- Bores är för alla, det ska vara folkligt, vänligt och hemtrevligt, säger Carl-Gustaf, ansvarig för (enligt honom) allt roligt på Bores.

Menyn på Bores gatukök består av hamburgare, korv, tunnbrödsrulle samt vegetariska och veganska alternativ. De har även valt att skapa sin egen läsk, som ska kännas ”Bores”.

- Problemet med dagens gatukök är att de har så galet mycket på menyn och ingen röd tråd. Vi håller en mindre meny där vi kan garantera magisk kvalité på alla rätter, fortsätter CG.


Carl-Gustaf Forssbeck

Namnet Bores kommer från deras farfar Bore, som försörjde 6 barn och fru som konstnär i finska skärgården, och på det här sättet vill de hylla honom. Bröderna själva växte upp i Danderyd i Stockholm, där de besökte sitt lokala gatukök för en burgare eller tunnbrödsrulle.

- Vi kommer inte att uppfinna hjulet, men vi kommer göra det här grymt bra. Maten kommer att tala för sig själv, och i och med det är vi säkra på att kunna väcka svenskarnas lust till att besöka sitt lokala gatukök igen, säger Carl-Henrik.

Bores Gatukök Sveavägen öppnar torsdagen 24 maj.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.