Brasserie Balzac växlar upp – Peder Andreasen blir ny kökschef

Får man frågan om var man hittar ett typiskt brasserie i Stockholm, är det troligt att man svarar ”på Odengatan, precis i korsningen vid Roslagsgatan. Där ligger Balzac”. Ett brasserie ut i fingerspetsarna med stor lokal med många olika utrymmen, en bar, uteservering och ett härligt sorl – precis som man vill ha det.

Till Brasserie Balzac hittar många lokalbor; allt från barn och familjer till kompisgäng, par, hundar samt de som trillar in efter nattens bravader för att beställa den sedvanliga brunchen. Nytt för 2019 är att Peder Andreasen med team tar över i köket. Han kommer närmast från Nobis Hotel där han var med och startade upp Noi, och har dessförinnan varit på Riche.

– Jag tycker att Balzac är en otroligt vacker restaurang och när jag kom in här var allt väldigt uppstyrt och strukturerat, vilket man uppskattar. Min ambition är inte att komma in och ta över, men tillsammans ska vi ge det ett lyft, och jag ska sätta min prägel, säger kökschefen Peder Andreasen.

– Det finns många bra krogar, men här finns en möjlighet och vilja att göra något, utveckla och göra något nytt, fortsätter han.

Som gäst på Brasserie Balzac ska man veta att de där klassikerna finns på menyn, men samtidigt ska man kunna testa på olika saker om man är stammis, så att man har olika alternativ att välja på. À la carte-menyn kommer att vara levande, men alltid innehålla signaturrätter som råbiffen och musslorna. Under vissa dagar och helger kommer det att vara specifika teman, och besöker du baren en fredag eftermiddag är det inte omöjligt att du serveras ett ostron eller en liten amuse bouche. I baren hittar du barchef Daniel Zettervall, som varit med sedan våren 2018. Han bjuder på klassiska cocktails med stort hantverk, men tar även fram egna drinkar för speciella tillfällen. Allt görs från grunden.

– Det kommer att hända mycket här, vi kommer att satsa på olika teman och servera specialitéer efter tillgång. Det kan vara allt från goda ostar till ostron, eller vår nya grej som är varm skaldjursplateau, berättar Peder.

På Brasserie Balzac finns det inga restriktioner, man vill kunna välkomna alla i princip närsomhelst på dygnet. Och bord finns det då man alltid ser till att resvera några för drop-in! Här ryms 150 platser inomhus, och 60 platser på uteserveringen. Stockholmare som turist – här kan alla slinka in.



– En dag vill man kanske ha en omelett och coca cola, en annan dag vill man dela på en flaska champagne och äta ostron. I vilket fall kan man komma hit, säger Bogdan Monciu, delägare.

Förutom den stora lokalen hittar du en chambre separée längst in i lokalen. Här får man plats med sällskap upp till tio personer, med en meny av utvalda favoriter – något man inte behöver förbeställa. Är man ännu fler ordnar de plats ute i restaurangen för upp till 20 personer, men söker man en något mer intim och skräddarsydd tillställning har man tillgång till en sommelier hela kvällen i chambret.

Förutom den berömda ostronbaren (som även kommer att finnas på uteserveringen i sommar), har Brasserie Balzac gjort sig kända för sin brunch med New York-känsla. Menyn innehåller alla populära klassisker så som Egg Benedict, burgare, sallader, Bloody Mary's och Mimosas. I bakgrunden hörs ljudet av livemusik med allt från jazz till punk och folklore. Om det är någon gång du kanske ska försäkra dig om att få ett bord på Balzac, så är det just under brunchen.

Under våren tillträder även Sara Brusberg, före detta hovmästare, som restaurangchef.