Första stället i världen med en helt WWF-märkt meny

Intresset för hållbarhet och vegansk mat tog Ida Högberg från skådespelarkarriären till att istället starta sitt eget hållbarhetskoncept. På Gigafood serveras mat som håller sig inom planetens gränser, och det är dessutom det första stället i världen vars hela meny tilldelats WWF:s märkning ”One Planet Plate”.

Ida Högberg är grundare av matcaféet Gigafood som serverar hållbar, vegansk mat där det främsta fokuset är att göra gott för både planeten och hälsan. Innan hon hittade till restaurangbranschen arbetade hon heltid som skådespelerska i 12 år, med stora roller i både teater- och filmvärlden.

– För ungefär fem, sex år sedan började jag bli intresserad av vegansk mat och hållbarhet och jag började testa olika recept och blev då helt hooked. När jag inte jobbade på scenen stängde jag in mig i köket och receptlabbade.

Efter att ha utbildat sig till kock i Florida 2013, återvände hon till Sverige för att hålla i egna kurser och började då jobba i kök. När hon 2017 fick tag på ett eget kök på Tegelbacken var det startskottet för Gigafood, som snabbt växte som cateringverksamhet.

Från catering till matcafé
Efter ungefär två år var det dags för nästa steg och i april 2019 slog matcaféet Gigafood upp portarna. Här serveras dagligen en lunchbuffé, smörgåsar och wraps där allt är helt veganskt, ekologiskt och där råvarorna kommer från lokala bönder nära Stockholm. Gigafood är dessutom den första verksamheten i hela världen som har märkt hela sin meny med märkningen ”One Planet Plate”, WWF:s nya märkning för maträtter som håller sig inom planetens gränser och gynnar biologisk mångfald.

– För att säkra "One Planet Plate" klimatberäknar vi våra rätter med ett kalkyleringsprogram som berättar för oss hur mycket vi kan använda av varje råvara för att hålla oss inom planetens gränser. I Sverige förbrukar vi i genomsnitt resurser motsvarande fyra jordklot per person där matkonsumtion står för en fjärdedel av våra utsläpp. På vissa ställen i världen får folk inte ens ett jordklot. Det måste vi förändra.

Märkningen släpptes i våras och har arbetats fram av WWF under fyra års tid. Ida hoppas att fler ställen hakar på och kan erbjuda rätter på menyn med "One Planet Plate". Just namnet Gigafood avslöjar också det arbetet som ligger bakom.

– Ordet Giga betyder miljard och år 2050 beräknas vi vara 10 miljarder människor på jorden. Då kommer inte maten att räcka om vi fortsätter att använda våra resurser på ett tokigt sätt. Om vi använder våra resurser smartare så kommer maten att räcka till en hel värld.


Ida Högberg tog en paus från skådespelarkarriären för att starta sitt eget hållbarhetskoncept.

"Vegansk mat är mer hållbar"
Hos Gigafood görs all mat på plats helt från scratch i det öppna köket, som symboliserar den transparens som genomsyrar hela verksamheten. Förutom mat serveras även fika i form av tårtor, muffins, bollar och praliner och utbudet varierar från dag till dag. Att allting är veganskt är även det en medveten väg mot en mer hållbar matkonsumtion.

– All mat är vegansk för att det är mest hållbart. Alla måste inte bli veganer och vi fördömer ingen som gör andra val, utan vi vill stå för inspiration och göra hållbar mat mer tillgänglig för alla. Ungefär 70 procent av den totala jordbruksarealen används till att producera foder för djur som ska slaktas. Skulle vi då istället äta grödorna direkt skulle vi kunna mätta många fler.

Inför julen kommer Gigafood att duka fram ett vegansk julbord som kan bokas av både företag och privatpersoner som är ute efter en mer hållbar version av julmaten. Här kommer man bland annat kunna äta vegansk sill gjord på aubergine, veganska köttbullar, ris á la Malta och saffranscheesecake.

– Vi är sprunget ur mathantverk och matglädje och det är roligt att hjälpa folk att upptäcka hur gott och enkelt det kan vara att äta mer hållbart.