I våras knep Gustav Leonhardt, Sveriges representant i Bocuse d'Or, en andraplats i den europeiska finalen. Nu pågår förberedelserna för fullt inför världsfinalen som går av stapeln i franska Lyon i januari.
– Att vinna vore en dröm som går i uppfyllelse. Den ultimata bekräftelsen på min yrkesskicklighet, säger Gustav Leonhardt.
Gustav Leonhardt är ingen nykomling i tävlingssammanhang; utöver vårens EM-silver har han bland annat vunnit två OS-guld tillsammans med juniorkocklandslaget, VM-silver och EM-guld i Bocuse d'Or samt utsetts till Årets Kock 2021. Just nu befinner han sig i sluttampen av förberedelserna inför den stora finalen tillsammans med Team Swedens coach Peter Asp Jelksäter, commis Noel Moglia och president Tommy Myllymäki. Något som innebär att han åtminstone sex dagar i veckan befinner sig i träningsköket för att förfina, förbereda och utvärdera tävlingsrätterna. Ingenting lämnas åt slumpen – utöver arbetet i köket blir det även en hel del mental och fysisk träning såsom löpning och badminton. Om sina utmaningar respektive tryggheter i tävlingen säger Gustav:
– Utmaningen att mäta mig med världens absolut bästa kockar känns precis som jag drömt om, spännande och väldigt tufft. Tryggheten känner jag dagligen genom den kompetens och arbetsglädje som finns i mitt team, både gällande kockar, partners och övriga svenska supporters. Tillsammans är vi starka!
Världens främsta tävling för kockar
Bocuse d'Or grundades 1987 och är världens främsta och mest prestigefyllda internationella tävling för kockar och avgörs vartannat år i Lyon. I finalen, som går av stapeln den 26–27 januari 2025, deltar totalt 24 länder. Senast Sverige vann tävlingen var 1997 då Mathias Dahlgren, som idag driver Mathias Dahlgren Matbaren och Seafood Gastro, tog hem guldet. Sedan dess har det blivit ett par pallplatser, men inget svenskt guld – något som Gustav hoppas ändra på.
– Svensk gastronomi i kombination med våra fantastiska svenska råvaror är ju i absoluta världsklass och väl värt en resa i sig. Jag är otroligt stolt som får representera Sverige i detta forum. Att vinna vore en dröm som går i uppfyllelse. Den ultimata bekräftelsen på min yrkesskicklighet, säger Gustav.
Lagar gärna taco-pasta
När han inte förbereder sig inför tävlingen arbetar Gustav Leonhardt med Research & Development på lyxkrogen Aira. På hemmaplan får dock enkelhet och njutning gå före krusiduller och finlir.
Vad är dina bästa tips för att lyckas i köket?
Utgå från de råvaror som just du gillar, bjud in dina bästa vänner, lägg en bra vinyl under nålen och njut från första tuggan!
Vilka favoriter har du bland Stockholms krogar och caféer?
Ateljéns Pizza, Bar Agrikultur och Svedjan Bageri.
Vilken är din paradrätt?
Taco-pasta!