Under hösten fick Häktet sig ett ansiktslyft, då krögarduon Anton Lindeborg och Joel Eriksson tog över efter krogens grundare Viktor Nyman. Med kökschef Karin Nordin i spetsen har man lämnat mellanrättskonceptet bakom sig för att istället fokusera på det klassiska upplägget med förrätt, huvudrätt och dessert. Profileringen som nordisk bistro kvarstår, men planen är att ta ut svängarna en hel del från det som anses klassiskt.
Att ta över driften på populära Häktet är inga små skor att fylla, men teamet som klivit in är knappast några duvungar i sammanhanget. Anton och Joel driver sedan tidigare Napolyon Bistro & Bar och Forma, medan Karin hunnit samla på sig erfarenhet från såväl den stockholmska som den gotländska matscenen. Hon kommer senast från Parken, Sveriges Mästerkock-vinnaren Christin Kashous och profilen Penny Parneviks restaurang. Dessförinnan har hon bland annat arbetat på Svartsö Krog, Östermalms Saluhall och Arla Unika – ett imponerande CV för en 25-åring.
– Det känns spännande och inspirerande att kliva in på Häktet. Att få sätta min egen prägel på en plats som redan har en så stark identitet är en utmaning som jag verkligen ser fram emot. Samtidigt känner jag att det är viktigt att bidra med nya perspektiv och kanske lite oväntade idéer som kan ge Häktet en ny dimension, säger Karin Nordin.
En lekfull och modern bistro
Och nya idéer har redan satts i verket; konceptet med mellanrätter är numera ett minne blott. Istället består menyn av förrätter, huvudrätter och desserter, som byts ut med jämna mellanrum för att kunna matcha säsongens utbud och på samma gång överraska även de mer frekventa gästerna. En annan nyhet är att det alltid kommer finnas någon typ av tårta på menyn – en lite lekfull detalj som på sikt kan bli en signatur för restaurangen. Vad stammisarna däremot kommer känna igen är bistrokänslan och de nordiska influenserna, även om Karins ambition är att utmana och bredda ramarna för vad “klassiskt” kan innebära. Det exemplifieras via rätter som nyponglass, västerbottenolja och gnocchi gjord på potatis. En hel del smör återfinns också på menyn.
– Jag har tröttnat på mellanrätter, både att laga och äta dem. Det känns som om de finns överallt nu, och jag längtar efter att gå tillbaka till något mer klassiskt – rätter med tydlig början, mitten och slut. Det ger också gästen en mer komplett upplevelse, menar Karin.
Häktet håller öppet för middag måndag till lördag samt för lördagslunch. Vill man prova det nya konceptet är det bara att boka sig ett bord eller droppa förbi och hoppas på en ledig stol.