Igår gick Svenska Gastronomipriset 2022 av stapeln, en gala där branschen själv får rösta fram de personer som de hyser lite extra respekt för, och tycker förtjänar en utmärkelse. Kockar, servitörer, bartendrar, sommelierer, konditorier och baristor tar plats för att rösta, vinnarna koras sedan av en jury – arrangerat av Restaurangvärlden och Bergkvist Publishing.
Årets gastronomipris delades ut på Operakällaren i Stockholm den 30 maj, och innefattade totalt tolv kategorier: kock, krog, servitör, serviceupplevelse, sommelier, dryckesupplevelse, konditor, konditori, barista, kaffeupplevelse – och nytt för i år är bartender och bar. Konferencierer var Jenny Alversjö och Lotta Bergkvist.
Vinnarna av Servitörernas serviceupplevelse, Restaurang Frantzén, tar emot pris av Jenny Alversjö och Lotta Bergkvist. Foto: Magnus Sandberg.
Vinnare av Svenska Gastronomipriset 2022:
Kockarnas kock
Jacob Holmström, Gastrologik
Kockarnas krog
Restaurang Frantzén, Stockholm
Sommelierernas sommelier
Emelie Svensson, Restaurang Agnes
Sommelierernas dryckesupplevelse
PM & Vänner, Växjö
Servitörernas servitör
Stephanie Thern, Bar Agrikultur
Servitörernas serviceupplevelse
Frantzén, Stockholm
Konditorernas konditor
Frida Bäcke, Aira
Konditorernas konditori
Fosch Artisan Pâtisserie, Stockholm
Baristornas barista
Mia Frögéli, Café Blom
Baristornas kaffeupplevelse
Café Pascal, Stockholm
Bartendrarnas bartender
Hedda Bruce, Tjoget
Bartendrarnas bar
Tjoget, Stockholm