Japanska Galleriet – från konstgalleri till sushikonst

På Arsenalsgatan hittar man numera Japanska Galleriet, en ambitiös sushirestaurang i elegant inramning. Här satsar man på japansk matkonst, med lite extra fokus på just sushi. Thatsup fick en pratstund med gänget bakom restaurangen.

De kände länge att området behöver ett bra sushiställe. Tack vare många år på Bistro Arsenalen känner ägaren Danko Maksimovic till området väl och när lokalen bredvid, som tidigare var ett galleri, blev ledig slog de till. Med ett par veckor i bagaget är Japanska Galleriet redan ett välkommet inslag på Arsenalsgatan.

Här vill man förvalta arvet från det tidigare galleriet – med allt från namn till inredning och meny. Designval genomsyrar restaurangen, från baren med betonggolv och snirkliga barstolar till matsalen med naturmaterial som linnedraperier och bränt trägolv. Den uppmärksamme kommer också att se spår av rosa, som är en blinkning till den japanska körsbärsblomningen. I matsalen kommer man att samarbeta med konstnärer, varav den första är den japanska street-fotografen Tatsuo Suzuki, vars foton hänger i matsalen.

Namnet på restaurangen skvallrar också om vilken typ av kök det är man satsar på här. Kökschef är Jeromy Wan, som tidigare haft samma titel på ställen som Berns Asiatiska, Black Milk Sushi och Hattori Sushi Devil.

– Vi behåller kärnan i japansk mat, med respekten för råvarorna, samtidigt som vi tänjer lite på gränserna och vill vara lite experimentella, särskilt på lunchen. Då passar vi på med smaker i rullarna, lite modigt, lite mer vågat, medan kvällen har lite mer av en izakayabetoning. Då fokuserar vi mer på rå fisk och skaldjur, men här finns något för alla, säger Jeromy.

På lunchmenyn hittar man både sushi, sashimi och maki, men också till exempel ramen och chirashi. På kvällen skapar man mysigt stimmig stämning med musik och en meny där man hittar sharingrätter, ostron, kanapéer, signaturrätten tonfisktartar och förstås kvalitetssushi samt desserter i japansk tappning. Till detta dricker man sake, utvalda viner, japansk läsk och cocktails.

– Eftersom vi har begränsat med utrymme får man jobba litet och tajt. Vi satsar på kvalitetsgrejer; en gedigen glaslista men också en del på flaska. Och förstås sake – där jobbar vi rullande, säger Björn Jähle som står bakom dryckesutbudet på restaurangen.

– Man behöver inte uppfinna hjulet. Vad gäller cocktails kommer vi att köra på tre-fyra stycken med japanska smaker, något sötsyrligt, något bittert.

Vad kan man förvänta sig av ett besök på Japanska Galleriet?
– Här finns lite av varje, och något för alla. Sushi gjord på kvalitetsråvaror, fantastiska japanska drinkar, drycker direkt från Tokyo, och avslappnad stämning i vacker miljö.