Peter Fahlström gick i sin far och farfars fotspår när han tog över juvelerarbutiken Juvelerare Gunnar Fahlström som varit verksam sedan 1930. Det som förr var en butik har nu blivit en ateljé, med mer fokus på kvalitativa och personliga möten.
År 1930 öppande Juvelerare Gunnar Fahlström sin första juvelbutik samt ateljé på Sveavägen i Stockholm. Gunnar drev butiken till 1970 då sonen tog över som i sin tur lämnade över till sin son Peter 1996. Peter Fahlström driver idag företaget, men har lämnat butikskonceptet för att istället flytta in till ateljén som ligger på samma adress, och där smyckena förr tillverkades. Istället för att spontant droppa in, behöver man nu boka in ett privat möte med Peter när man är intresserad av ett smycke.
– Jag flyttade in till ateljén i juni 2018 och kan nu fokusera mer på mötet med kunden, vilket gör resultatet mer kvalitativt då både kunden och jag kan planera mötet mycket bättre. Flytten var delvis en säkerhetsaspekt, men jag hade också stått i butik i så många år. Eftersom mycket av kontakten med kunderna har blivit digital, och många butiker flyttat till näthandel, kände jag att jag kunde göra de mötena någon annanstans, säger Peter.
Att Peter skulle ta över sin far och farfars verksamhet var inte en självklarhet. Han hade siktet inställt på finansbranschen, men blev övertalad att bara testa på juvelbranschen ett tag och åkte därför till Tyskland där han arbetade som lärling bredvid en guldsmedsmästare.
– Där fick jag förståelse för branschen och vilka utmaningar och möjligheter som finns. Eftersom jag var tekniskt intresserad sedan innan, och var uppväxt i branschen, lärde jag mig fort och fastnade för det.
Fokus på att vara jordnära och inkluderande
Efter lumpen åkte Peter direkt tillbaka till Tyskland för en praktikanställning hos smeden och utbildade sig även inom gemologi, läran om ädelstenar, i Los Angeles. Med den långa erfarenheten, familjehistorien och utbildningen i ryggen är Juvelerare Gunnar Fahlström AB idag väletablerad inom sin bransch. Här består merparten av försäljningen av vigsel- och förlovningsringar men även dekorativa smycken. Det personliga mötet är dock något som genomsyrar hela verksamheten.
– Det är viktigt för mig att vara personligt engagerad. Jag har haft fantastiska anställda under åren, men nu när jag jobbar själv kan jag lägga fullt fokus på kunden och ha allt ansvar. Utveckling för mig är att hitta de rätta kunderna, inte fler.
När det kommer till smyckestillverkningen ligger fokus på hållbarhet. Allt guld är återvunnet av gamla smycken och alla diamanter är certifierade i Kimberleyprocessen, som garanterar att det inte är en blodsdiamant. Här tillverkas en kombination av moderna och klassiska smycken, ofta med en egen twist.
– Det är helheten hos oss som gör oss speciella. Vi har en kombination av kvalitet, service och enorm erfarenhet som gör att man kommer hit. Jag vill avväpna juvelerarrollen som förnäm och vill istället visa att man kan vara lättsam, jordnära och inkluderande. Det är sorgligt nog ganska unikt i den här branschen.