Kocklandslaget växer inför OS 2020 – men kvinnorna saknas

Svenska Kocklandslaget utökar laguppställningen med tre nya medlemmar inför Culinary Olympics 2020. Laget består av totalt sju kockar och tre konditorer, och efter fjolårets VM-guld är förväntningarna högre än någonsin. Kvinnliga kockar i landslaget lyser dock fortfarande med sin frånvaro.

I slutet av mars är det dags för den första gemensamma träningen inför OS, som inleds den 14 februari 2020 i Stuttgart. Nu står det klart att Kocklandslaget får tre nya medlemmar, som kommer att vara med och tävla för Sverige. Ludwig Tjörnemo var den första att ta plats i laget som kock efter VM i fjol, där Sverige knep guldet. Till vardags jobbar han på Operakällaren och har en gedigen yrkeserfarenhet innan dess, bland annat som kock på Restaurant AOC i Köpenhamn och Esperanto i Stockholm.

Även Anders Isaksson ansluter till laget som kock. Han har erfarenhet från bland annat Noma i Köpenhamn, Pontus! i Stockholm, Jean-Francois Piege i Paris, Restaurang Jonas i Stockholm samt Lilla Ego. Anton Husa kommer från Upper House Dining i Göteborg och ansluter till landslaget som konditor. Han utsågs till Årets unga kock 2016 och har tidigare arbetat på Swedish Taste och Restaurang Somm.

– Med starka rekryteringar är vi äntligen ett komplett lag efter att några medlemmar valt att lämna efter höstens framgång i VM. Som lag känns den nya konstellationen helt rätt och hela gänget är supertaggade på att påbörja träningen, säger Fredrik Andersson, Team Manager i Svenska Kocklandslaget.

Inga kvinnor i landslaget

Laget har fortfarande problem med att få in kvinnliga kockar. Ambitionen i år var att få in en så jämn fördelning mellan män och kvinnor som möjligt – något som tyvärr misslyckats.

– Precis som i förra ansökningsperioden så har vi problem med att få in kvinnor i laget. Den sneda fördelningen i laget jobbar vi aktivt med att justera, fortsätter Fredrik Andersson.

Komplett laguppställning för Svenska Kocklandslagets 2019:

Team Manager:

Fredrik Andersson

Team Captain:

Jimmi Eriksson

Kockar:

Anders Karlsson

Daniel Haynes

Henric Herbertsson

Ludwig Tjörnemo

Anders Isaksson

Konditorer:

Kasper Kleihs

Sebastian Pettersson

Anton Husa