Lådan firar fem år

Idag, den 18 mars, firar streetfood-restaurangen tillika ölhallen Lådan fem år. Karlstadbaserade bryggeriet Ten Hands tar över alla 20 ölkranar för en dag och dessutom uppdateras menyn för första gången sedan pandemin.

– Det känns som att vi äntligen firar slutet på sju svåra år även om vi bara funnits i fem, och enbart de senaste två var svåra. Förutom att vi råkar fylla fem ser vi mars månad som en nystart där vi äntligen kan se framåt igen, säger Lådans grundare Jon Widegren.

Inte nog med femårsfirandet – framöver händer mycket på samma gång. En KRAV-märkning av restaurangen är påbörjad, ett klädsamarbete med svenska märket Jeanerica lanseras snart och återöppning av bakfickan tillika cocktailbaren Lill-Lådan sker snart, samtidigt som förhandlingar om nya lokaler pågår.

– Anledningen till att jag sålde Flippin' Burgers var just för att frigöra tid och resurser att utveckla Lådan. Det har varit lite frustrerande att stå i startblocken i två års tid men nu kan vi äntligen börja ta nästa steg, fortsätter Jon Widegren.

I och med nystarten uppdaterats menyn för första gången sedan pandemin bröt ut, men basen är fortfarande handgjorda sliders på svenskt naturbeteskött och friterad, svensk KRAV-kyckling. Lådan har även samarbetat med grannen Arirang, Sveriges kanske mest anrika koreanska restaurang och numera även deli.

– Arirang är underbara och jag har länge velat göra något med deras fantastiska produkter. Vi delar filosofi om att göra saker från grunden. Vi kommer bland annat göra en vegansk friterad blomkål där vi använder deras soja, gochujang (fermenterad chilipasta) och kimchi, berättar Jon.

Kvällens gästbryggeri, Ten Hands, specialiserar sig på New England IPA som utmärks av grumliga, juiceiga och rejält humledrivna öl. Lådan har köpt in 20 olika fat som körs tills de tar slut.

I samband med femårsfirande öppnar man även upp bakfickan Lill-lådan på nytt. Läs mer här!