Nick Brandt tillbaka på Fotografiska

Nick Brandt tillbaka på Fotografiska

Nick Brandt gjorde stor succé på Fotografiska 2011. Nu är han tillbaka med den avslutande delen i trilogin om Östafrikas hotade djurliv. Bilderna berättar om en skrämmande verklighet. Varje år slaktas 30-35 000 elefanter, noshörningshorn kostar mer än guld och det finns 75 procent färre lejon idag än för tjugo år sedan. Vi reser från drömmen om det som var till mardrömmen vi befinner oss i.


Fotografiska 22 maj - 13 september

Utställningen är en hyllning till en värld som i Nick Brandts sepiatonade bilder tycks komma från en tid då djuren levde i harmoni, obekymrade över den tid vi lever i idag, med skövling av naturresurser, jakt för nöjes skull och ekonomisk girighet.

Med sina intima porträtt av magnifika djur påminner Nick Brandt oss om att världen är skör, trots dess storslagenhet och mångfald. Hans bilder liknar inga andra naturbilder. Här finns inga sensationella jaktscener, Brandt visar upp ett lugn och en värdighet. Möjligen för att han vågar komma nära. Det är precis som att det finns ett samförstånd mellan Brandt och djuren. Vi ser rynkorna, den väderbitna huden, intensiteten eller nyfikenheten i blicken hos dessa djur.

Nick Brandt har vigt sitt liv åt att skildra det östafrikanska landskapet. Första gången han kom i kontakt med naturen och djuren var 1996 när han besökte Tanzania. Han återvände 2001 för att börja fotografera och två år senare övergav han sin framgångsrika regissörskarriär för att på heltid ägna sig åt att fotografera Afrikas djur.

Nu kompletterar han de tidigare verken "On This Earth" och "A Shadow Falls" med "Across The Ravaged Land". Det är den avslutande delen i Nick Brandts trilogi över natur- och djurlivet i Östra Afrika. Det är ett slags slutligt testamente, en elegi, till den extraordinära naturen i Östafrika och dess vilda varelser. Utställningen omfattar samtliga tre delar.

Nick Brandt tydliggör en extremt oroväckande utveckling med sina bilder. Djurlivet på en hel kontinent håller på att utplånas, i tron att människor ska leva längre, få ett bättre sexliv, högre status och dekorativa hem, när verkligheten är den motsatta, elefantbetar och noshörningshorn kan omöjligt vara vackrare än på djuren.

Brandt säger han att vi inte får ge upp. Vi måste engagera oss och kämpa för djurens överlevnad. Annars kommer vi bara kunna se dessa djur i djurparker om några år. Istället för att bli arg och uppgiven, bestämde sig Brandt för att bli arg och aktiv. 2010 startade han Big Life Foundation. Det var då den enda organisationen i Östafrika med samordnande gränsöverskridande verksamhet för att försöka stoppa tjuvjakten eller tjuvslakten.

I samband med Nick Brandts utställning på Fotografiska 2011 har museet och dess gäster sammanlagt bidragit till Big Life Foundation genom donationer och försäljning av verk, vykort och afischer. Den totala summan motsvarar ett år med lön och träning för 72 parkvaktare som bekämpar tjuvjakten. Fullt utrustade med komradior, uniformer, kikare GPS-utrustning och kameror.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.